Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Plytinių bei blokinių namų privalumai ir trūkumai

Visos statybinės medžiagos bei technologijos turi savų trūkumų ir privalumų. Priklauso nuo to, ar esame statytojai, ar esame vartotojai. Gelžbetonis yra puiki techninė statybinė medžiaga, skirta namo pamatams, perdangos plokštėms, pastatų karkasams (kolonos, sijos), inžineriniams statiniams (tiltams, kanalams, laiptams, takams) ir kt. tačiau netinkama sienoms – nesulaiko šilumos nei garso. Be to, būna iš anksto numatyti kanalai elektros instaliacijai, dėl to sudėtingiau pakeisti jungtukų ir lizdų vietas. Nelanksti rekonstrukcijoms, nes armatūros kiekis, esantis plokštėje, paskaičiuotas pagal tam tikras proporcijas: kur anga ar kraštas – daugiau. Kai kurios plokštės atlieka diafragmų vaidmenį – būna vienaryšės arba daugiaryšės. Stambiaplokščiame name visos plokštės sujungtos į vientisą, tolygiai paskirstytą bendrą namo konstruktyvinę schemą. Nutraukus vieną ryšį, jo darbą turi atlikti gretimi ryšiai. Šioje ekonomiškai paskaičiuotoje ir tolygiai paskirstytų apkrovų schemoje pakeitimai yra nerekomenduojami. Visos plokštės sukabintos kilpomis, suvirintos. Beje, 1994 m. buvo atlikti sujungimų patikrinimai seniausiai statytuose pastatuose. Jiems suteikta garantija dar 99metams.

 

Stambiaplokščių namų fasadai atrodo skurdžiai. Visi namai vienodi, pilki. Vaizdą gadina i nedailios jungčių siūlės. Plytiniai namai dažnai būna gražesni. Senieji namai yra storų mūrinių sienų (63 – 51 cm)ir stovi ne vieną šimtmetį. Į plytinę sieną nesunkiai įkalsite vinį (to nepadarysite į gelžbetonio plokštę), lengvau atliksite norimą patalpų rekonstrukciją – čia vienos sienos laikančios, o kitos pertvarinės. Šiuo metu plytiniai namai statomi kitaip. Laikančiai sienai pakanka 25 cm storio mūro. Kad lauko sienos neperšaltų, reikia statyti storesnes arba naudoti specialias šiltinimo medžiagas. Naudoti šiltinimo medžiagas yra pigiau, todėl dabar statybininkai daro lauko sienas dvisluoksnes arba trisluoksnes. Blogai vėdinamuose plytiniuose namuose įsiveisia grybelis. Perkant butą, reikia atkreipti dėmesį, kaip jis buvo prižiūrėtas, koks jo techninis inžinerinis stovis.