Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Viskas apie daržoves

  • Autorius
Daržovės – tai vienintelis maisto produktas, kuriame nėra cholesterolio. Daržovės turi būti ne valgio priedas, o kasdienis svarbiausias maistas. Šiame  straipsnyje jūs rasite naudingos informacijos kaip išlaikyti daržoves šviežias, kaip jas virti bei kepti ir šiaip naudingų patarimų. Viskas apie daržoves. Kuo stambiau pjaustomos daržovės, tuo daugiau vitamino C ir mineralinių druskų jose lieka. darzovesDaržovių valgį geriausia gaminti stikliniame inde. Prieš troškindamos daržoves nepamirškite jų pasūdyti, o riebalus – gerai įkaitinti. Kad lapinės daržovės ilgai būtų šviežios, suvyniokite jas į skudurėlį, suvilgytą actu. Daržoves, netekusias šviežumo, galima atšviežinti šaltame vandenyje, įpylus į jį 2-3 šaukštus acto. Į dėžę su bulvėmis, atrinktomis laikyti žiemai, įdėkite 2-3 obuolius. Tuomet bulvės nesudygs. Kad bulvės netektų kuo mažiau vitamino C, dėkite jas į verdantį vandenį. Tuomet jos neteks tik 7% vitamino C, o dedant į šaltą vandenį – 35%. Žiedinių kopūstų nelaikykite šviesoje – jie labai greitai pilkėja ir genda. Kad lengvai nusiluptų pomidorų odelė, panardinkite juos kelioms sekundėms į verdantį vandenį, po to perliekite šaltu vandeniu. Kad atsigautų suvytę ridikėliai, pamerkite į vandenį ne jų šaknis, o lapus. Drėgni špinatai greitai genda ir netenka vitaminų. Todėl juos nuplovę, tuojau pat vartokite. Kad atsigautų apvytę špinatai (kaip ir kitos daržovės), valandai arba pusantros pamerkite juos į šaltą vandenį su actu. Prieš ruošdamos salotas, daržoves atšaldykite. Česnakų kvapą burnoje panaikinsite išgėrę kavos, suvalgę petražolių, krapų, gvazdikėlių ar salierų. Kad petražolės ilgiau išsaugotų kvapą, plaukite jas ne šaltu, bet šiltu vandeniu. Kad svogūnas nebūtų toks aštrus, kelis kartus jį perpjaukite ir palaikykite po šalto vandens čiurkšle. svogunasNesunaudoto svogūno perpjautą pusę patepkite bet kokiais riebalais. Tuomet svogūnas bus ilgai šviežias ir maistingas. Kad supjaustytas svogūnas būtų ilgiau šviežias ir kvapnus, dėkite jį į lėkštutę, pabarstytą druska. Prieš pjaustydamos svogūnus, peilį suvilgykite šaltu vandeniu, tuomet svogune išliks eteriniai aliejai ir jų aštrus kvapas nedirgins akių. Daržovių virimas. Nevirkite daržovių sūdytame vandenyje – jos netenka apie 70% vitaminų. Geriausia daržoves sūdyti baigiant virti. Prieš virdamos daržoves, pamerkite jas į sūdytą vandenį – į vandens paviršių išlįs visi vabalėliai. Daržoves virkite nedideliame kiekyje vandens: kuo daugiau vandens, tuo daugiau netenkama vitaminų ir mineralinių medžiagų. Žalias daržoves dėkite į verdantį vandenį – jos bus skanios ir nepraras mineralinių medžiagų bei praras mažiau vitaminų, nei dedant į šaltą vandenį. Rūgštys lėtina daržovių virimą, todėl actą, pomidorų pastą, citrinos rūgštį ir šviežius pomidorus dėkite į puodą tuomet, kai daržovės baigia virti. Kad daržovės būtų skanesnės, verdant įberkite žiupsnelį cukraus. Virdamos bulves su lupenomis, į vandenį įlašinkite acto – jos nesutrūkinės. Kad bulvės greičiau išvirtų, įdėkite į puodą šaukštą sviesto arba įpilkite šlakelį aliejaus. Virtose bulvėse išlieka daugiau vitaminų, nei keptose. Be to, virtas bulves organizmas geriau pasisavina. Burokėlių nevirkite pasūdytame vandenyje, nes dėl to jie netenka daug keptos bulvesvertingų medžiagų ir esti ne tokie skanūs. Kad burokėliai neprarastų raudonumo, į verdantį vandenį įpilkite truputį acto arba įberkite kelis kristalus citrinos rūgšties. Be to, į puodą įdekite plutelę duonos – ji sugers nemalonų kvapą, atsiradusį verdant burokėlius. Daržovių kepimas. Kepamos bulvės bus trapios ir labai skanios, jei jas supjaustytas pavoliosite miltuose. Kepamas bulves sūdykite jau tik paskrudusias. Morkos gražiai paruduos, jei apkepdamos į riebalus įbersite truputį cukraus.