Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Prieskoninės žolelės tavo virtuvėje: citrininė melisa, gelsvė, petražolė

Straipsnyje „Prieskoniniai augalai ant palangės“ galėjai sužinoti, kaip prieskoninius augalus ištisus metus auginti ant savo virtuvės palangės. Šiame straipsnyje išsiaiškinsi, kokias prieskonines žoleles auginti gali ir kur jas geriausia panaudoti. prieskonines zolelesCITRININĖ MELISA Citrininės melisos panašios į pipirmėtes, bet auga mažesnės ir smulkesniais lapeliais. Citrinine ji vadinasi ne šiaip sau – jos kvapas primena būtent šį vaisių. Europoje ji paplitusi tose dalyse, kur šilta, todėl ir auginant ją namuose reikia šilumos. Citrininė melisa dedama į mėsos patiekalus, įvairias salotas, ėrienos troškinius su daržovėmis, daržovių sriubas, padažus, arbatas. Arbatai labiausiai tinka pačios viršūnėlės ir lapai, kai šis augalas žydi. Citrininės melisos turi eterinio aliejaus, vitamino C, organinių rūgščių ir net sudžiūvusios kvepia citrina. GELSVĖ Tai daugiametis augalas, savo išvaizda primenentis petražolę, o skoniu ir aromatu – salierą. Ši prieskoninė žolelė tinka žuvienei, keptai žuviai, troškintiems kepsniams, bulvių troškiniams, virtai jautienai, veršienai ir vištienai, salotoms pagardinti. Gelsvės lapeliai skaniausi švieži, tačiau vartojami ir sudžiovinti. Prieskoniams galima vartoti ir šaknį – reikia supjaustyti griežinėliais ir sudžiovinti. Beje, liaudyje gelsvė laikoma viagros pakaitalu :). PETRAŽOLĖ Tikiu, kad šio prieskoninio augalo pristatyti nereikia – tavo darže jis tikrai auga. Lietuviškos petražolės lapeliai – garbaboti, o itališkos – plokšti. Petražolė labiausiai dera su žuvies ir jūros gėrybių patiekalais, tačiau gali būti naudojama ir su mėsos bei paukštienos valgiais. Dar dažniau, nei patiekalams pagardinti, petražolės naudojamos jiems papuošti. Taip pat skaityk apie mėtą, levandą, šalaviją, juozažolę bei baziliką, raudonėlį, rozmariną ir citrinžolę.