Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Kodėl šaldytos daržovės geriau nei šviežios?

Jei perkate daržoves prekybos centruose, vertėtų rinktis šaldytas. Šaldytos daržovės yra maistingesnės nei šviežios. Šviežios daržovės prekybos centruose netenka iki 45 procentų savo maistingumo, kol nukeliauja iki Jūsų pirkinių krepšio. Maistingumo jos netenka sandėliuojant, transportuojant, taip pat kol guli vitrinose bei vėliau nupirktos mūsų namuose. Neretai, kol daržovės atsiduria ant Jūsų pietų stalo, jos būna nebe šviežios, bet iki dviejų savaičių senumo. saldytos_darzovesTuo tarpu šaldytos daržovės išlaiko savyje daugiau maistingųjų medžiagų bei vitaminų, išsaugo spalvą, nepraranda sveikos išvaizdos ir nepasidengia šerkšnu. Šiuolaikinėje maisto pramonėje daržovės šaldomos esant minus 20 – 40 °C temperatūrai, tad šaldytas daržoves nusipirkus iš parduotuvės geriausiai suvartoti per mėnesį. Namų sąlygomis užšaldytas daržoves šaldiklyje galima laikyti nuo 4 iki 6 mėnesių. Geriausia šaldytas daržoves laikyti stabilioje, apie -18 °C temperatūroje ir neleisti joms atitirpti. Taip daržovės nepraras savo maistingumo ir biologinės vertės. Kai gaminame, šaldytas daržoves iš karto pilame į verdantį vandenį ir verdame. Jos išverda maždaug tris kartus greičiau negu šviežios. Greitai verdant, geriau išlieka jų skonis, kvapas, spalva, vitaminai. Gerai laikosi užšaldyti žalumynai - krapai, petražolės, rūgštynės, špinatai; įvairūs kopūstai (briuselio, žiediniai), šparaginės pupelės, žirneliai, morkos ir kitos daržovės, grybai. Šaldyti galima ir supjaustytas, ir sveikas daržoves. Nepatartina šaldyti bulvių, nes jos pasidaro saldžios, pakinta jų kosistencija. Žinoma, šaldytas daržoves geriau pirkti žiemą, pavasarį, bei ankstyvą vasarą, kol negalima rasti tikrai šviežių daržovių ūkininkų turgeliuose.