Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Girą gerti sveika

Girą daugelis mėgsta: ji puikiai numalšina troškulį, pagerina apetitą prieš valgį, padeda virškinti sočiai prisivalgius. O liaudies medicinos žinovai šiam įprastam gėrimui priskiria nemažai gydomųjų savybių.

 

Pastaruoju metu daug kalbama apie natūralaus, gyvomis bakterijoms surauginto jogurto naudą. Tačiau tikrai nedaug kas žino, kad gera gira žarnyno mikroflorą veikia ne prasčiau už išgirtąjį jogurtą. Mielėmis ir pieno bakterijomis surauginta gira normalizuoja skrandžio sulčių rūgštingumą, naikina žarnyne besidauginančias pavojingas bakterijas ir sukuria palankias sąlygas naudigosioms bakterijoms vystytis. Pastebėta, kad girą mėgstančius žmones retai vargina disbakteriozė, opaligė, kolitas, inkstų, alerginės ligos. Išbandžiusieji sako, kad šis gėrimas padeda greičiau užgydyti žaizdas, suaugti lūžusiems kaulams. Beje, gira – puiki grožio puoselėjimo priemonė: nuolat geriama spartina medžiagų apykaitą, stimuliuoja viso organizmo atsinaujinimą. Ja galima praustis veidą, pastebėsite kaip sustangrės oda. Beje, mūsų močiutės giros negailėdavo, ne tik veidui, bet ir viso kūno vonioms.

 

Giros žinovai sako, kad prieš kelis dešimtmečius iš gatvėse stovinčių cisternų pardavinėta gira buvo išties naudinga sveikatai: natūraliai išrūgusi, be cheminių priedų. Dabar gira vadinamas gėrimas, kurio įvairių rūšių galima rasti parduotuvėse, su tikra gira mažai ką turi bendra. Jei gėrimas ne natūraliai išrūgęs, o prisodrintas angliarūgštės, saldintas dirbtiniais saldikliais, nuspalvintas dažikliais ir dar “praturtintas” konservantais, jokios naudos sveikatai tikėtis neverta. Jei norite nusipirkti geros giros, atidžiau skaitykite etiketes: gera gira turi būti natūraliai išrūgusi, be angliarūgštės, be dirbtinių saldiklių. Tokia paprastai pilstoma ne į plastikinius, o į stiklinius butelius.

 

Keli giros paruošimo receptai:

 

  • Alaus gira. Jums prireiks 5 l vandens, 250 ml alaus, 500 g cukraus, 50 g mielių ir kelių šaukštelių tirpios kavos. Vandenį užvirinkite, ataušinkite iki kambario temperatūros, supilkite alų, sudėkite su trupučiu cukraus ištrintas mieles, suberkite kavos miltelius, gerai išmaišykite (kad cukrus visiškai ištirptų) ir iš karto supilstykite į butelius arba stiklainius (mat išrūgusi alaus gira labai putoja). Indus pridenkite marlės skiautėmis ir 3 – 4 val. palaikykite šiltoje vietoje. Paskui sandariai uždenkite ir laikykite šaldytuve.
  • Duonos gira.Jums reikės 5 l vandens,  1 kg džiovintos duonos, 500 g cukraus, 50 g mielių, 25 g razinų. Į verdant vandenį sudėkite duonos džiūvėsius ir ant mažos ugnies virkite 15 min. Nukelkite nuo ugnies ir palikite ataušti. Paskui nukoškite, suberkite cukrų, sudėkite su trupučiu cukraus ištrintas mieles ir palikite 12 val. Kambario temperatūroje, kad gira įrūgtų. Nugraibykite putas ir supilstykite gėrimą į butelius, į kiekvieną įmeskite po kelias razinas. Po 2 dienų gira jau bus tinkama gerti.