Girą daugelis mėgsta: ji puikiai numalšina troškulį, pagerina apetitą prieš valgį, padeda virškinti sočiai prisivalgius. O liaudies medicinos žinovai šiam įprastam gėrimui priskiria nemažai gydomųjų savybių.
Pastaruoju metu daug kalbama apie natūralaus, gyvomis bakterijoms surauginto jogurto naudą. Tačiau tikrai nedaug kas žino, kad gera gira žarnyno mikroflorą veikia ne prasčiau už išgirtąjį jogurtą. Mielėmis ir pieno bakterijomis surauginta gira normalizuoja skrandžio sulčių rūgštingumą, naikina žarnyne besidauginančias pavojingas bakterijas ir sukuria palankias sąlygas naudigosioms bakterijoms vystytis. Pastebėta, kad girą mėgstančius žmones retai vargina disbakteriozė, opaligė, kolitas, inkstų, alerginės ligos. Išbandžiusieji sako, kad šis gėrimas padeda greičiau užgydyti žaizdas, suaugti lūžusiems kaulams. Beje, gira – puiki grožio puoselėjimo priemonė: nuolat geriama spartina medžiagų apykaitą, stimuliuoja viso organizmo atsinaujinimą. Ja galima praustis veidą, pastebėsite kaip sustangrės oda. Beje, mūsų močiutės giros negailėdavo, ne tik veidui, bet ir viso kūno vonioms.
Giros žinovai sako, kad prieš kelis dešimtmečius iš gatvėse stovinčių cisternų pardavinėta gira buvo išties naudinga sveikatai: natūraliai išrūgusi, be cheminių priedų. Dabar gira vadinamas gėrimas, kurio įvairių rūšių galima rasti parduotuvėse, su tikra gira mažai ką turi bendra. Jei gėrimas ne natūraliai išrūgęs, o prisodrintas angliarūgštės, saldintas dirbtiniais saldikliais, nuspalvintas dažikliais ir dar “praturtintas” konservantais, jokios naudos sveikatai tikėtis neverta. Jei norite nusipirkti geros giros, atidžiau skaitykite etiketes: gera gira turi būti natūraliai išrūgusi, be angliarūgštės, be dirbtinių saldiklių. Tokia paprastai pilstoma ne į plastikinius, o į stiklinius butelius.
Keli giros paruošimo receptai: