Kad ir kaip bebūtų gaila, vasara jau į pabaigą. Šiltų dienų mažėja, tačiau grybų daugėja. Kas mėgstate grybus dabar puikus metas „pašukuoti“ miškus. Grybus galima valgyti beveik su viskuo, žinoma, torto grybais nepapuošite :). Grybuose daug mineralinių medžiagų, organinių rūgščių, kalio, fosforo, vitaminų A, D, B1, B2,C. Manoma, kad valgant grybus galima sumažinti vėžio riziką ir sustiprinti imuninę sistemą. Tie, kurie skundžiasi lėtu virškinimu, kepenų sutrikimais grybų valgyti turėtų žymiai mažiau. Taip pat, esu pastebėjusi, kad grybus uoliai renka senjorai, deja, senyvo amžiaus žmonėms ir vaikams reiktų mėgautis itin saikingai. Prasidėjus grybavimo sezonui, rinkite grybus ypač atsakingai, geriausia grybauti toli nuo miesto, nes grybai sugeria sunkiuosius metalus, kurie į aplinką patenka nuo automobilių sukeliamos oro taršos. Miške ir grybai sveikesni ir aplinka malonesnė, nei kur nors už daugiabučio kampo esančiame parkelyje. Juk grybavimas-tai savotiška meditacija :). Mėgaukitės miško gamta ir į krepšį dėkite tik tuos grybus, kuriuos gerai pažįstate ir žinote jų vardus :). Grybus galima ir džiovinti, ir sūdyti, ir marinuoti, tą turbūt jau visi gerai žinote. O jei jums įgriso standartiniai grybų patiekalai galite pasigaminti labai skanią sriubytę su jūros kopūstais ir voveraitėmis.
Sriubytei pagaminti reikės: 250gr. šviežių voveraičių; 4 bulvių; 50gr. šviežio kopūsto; 15gr. jūros kopūstų(tinka ir džiovinti); 1 morkos; truputį sojos padažo; 1 svogūno; prieskonių(druska, pipirai pagal skonį).
Pirmiausia, nuskuskite bulves, morką ir supjaustykite. Susmulkinkite svogūną ir kopūstą. Į verdantį vandenį suberkite visas daržoves ir voveraites, truputį pavirkite. Vėliau sudėkite jūros kopūstus, įpilkite truputį sojos padažo, prieskonių pagal skonį. Virkite kol daržovės taps minkštos. Tokią sriubytę galite virti ir sultinyje. Prieš tai išsivirkite vištienos, jautienos ar kitokį sultinuką. Skanaus!