Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Egzotiški baklažanai

 

baklazanasKaip iš baklažanų gaminti valgius, europiečiai sužinojo iš indėnų, kai buvo atrasta Pietų Amerika. Senovės graikai ir romėnai irgi žinojo apie baklažanus, tačiau egzistavo prietaras, kad jie gali būti netgi beprotybės priežastis, dėl to baklažanas ilgai "stoviniavo" prie uždarų virtuvės durų.

Pomidoro giminaitis baklažanas - visiškai nekaloringa daržovė. Joje labai mažai angliavandenių, užtai vandens - apie 90 procentų. Maistinė baklažanų vertė labai didelė. Juose gausu mineralinių druskų, baltymų, vitaminų, karotino, yra nedidelis kiekis eterinių medžiagų, kurios suteikia aštrumo ir specifinį kartoką skonį, bei aromatinių medžiagų, kurios skatina išsiskirti virškinimo sultis, gerina apetitą.

Iš baklažanų gaminama daugybė įvairiausių patiekalų, jie valgomi švieži ir marinuoti, kepti bei troškinti su kitomis daržovėmis. Keli naudingi patarimai prieš gaminant patiekalą iš baklažanų.

Geriausia pirkti mažus baklažanus. Jie turėtų būti tvirti, sunkūs, jų odelė turi būti lygi, blizganti, be jokių dėmelių. Paspaudus ant žievelės neturi likti jokių įdubimų.

Nepamirškite, kad tai lepios daržovės, jas geriausia sunaudoti per kelias dienas, laikyti šaldytuve. Žalius baklažanus galima sunokinti kambario temperatūroje.

Neperaugęs baklažanas maistui naudojamas visas: su sėklelėmis ir minkšta žievele (iki pusės kilogramo).

Baklažanai bus ne tokie kartūs, jeigu juos supjaustysite riekelėmis, pasūdysite, palaikysite penkias dešimt minučių, o paskui nuplausite.

Kepdami baklažanus, dėkite juos į gerai įkaitintus riebalus. Antraip šios daržovės įgaus nemalonų skonį ir bus blogai virškinamos - juk kepamos jos sugeria didžiąją dalį riebalų.

Prieš kepant orkaitėje baklažanus reikia subadyti šakute arba keliose vietose įpjauti odelę, nes kepant jų odelė traukiasi ir plyšta.

Nepamirškite, kad yra ir baltų baklažanų, kurie yra tokie pat maistingi ir vertingi, tik švelnesnio skonio.