Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimaiTransportasNekilnojamasis turtasStatyba, remontasViskas namamsTelefonaiDarbas, mokslasTechnikaLaisvalaikisDrabužiaiKompiuterijaVerslasViskas nemokamaiPrekės vaikams

Atraskite fondiu pasaulį

Fondiu – tai šveicarų išradimas, patiekalas, valgomas kelių asmenų iš vieno, šildomu dugnu, indo. Fondiu(fondre) išvertus iš prancūzų kalbos reiškia “tirpti”. Paskanauti fondiu pakviesti asmenys naudojasi specialiomis šakutėmis, skirtomis mirkyti gabalėliais supjaustytą maistą į tirštą karštą padažą. Jei patiekalas mėsiškas ar iš daržovių, maistas dažniausiai mirkomas sūrio padaže, jei valgomi vaisių gabaliukai, jie mirkomi šokolado padaže. Padažas valgymo proceso metu nuolat šildomas naudojant dujų degiklį arba žvakę.

 

Šveicarų piemenys veikiausiai labai nustebtų, sužinoję, kad fondiu indai šiais – gera dovana, pats fondiu patiekalas – delikatesas, o  jo valgymo procesas – visų trokštamas išbandyti dalykas.

 

Įdomu tai, kad Šveicarijos avių ganytojai (piemenys), dėl skurdaus raciono gamindavo fondiu. Sudžiūvusį sūrį ir nebeskanų, kiek pastovėjusį vyną, kuriuos pasiimdavo į kalnus, avių ganytojai supildavo į paprastą puodą, viską kiek pakaitindavo ir tokiame šiltame tirštame virale mirkydavo sužiedėjusios duonos gabalėlius. Netrukus šiuo patiekalu susižavėjo ir kilmingieji. Žinoma, jų namuose sūriai bei vynai ir duona buvo naudojami tik geriausios kokybės.

 

Deja, šokoladinio fondiu istorija nėra tokia įdomi ir sena, kaip sūrio fondiu. Šokoladinis fondiu radosi viso labo XX a. 8dešimtmetyje. Tai jau visiškai naujas išradingų virtuvės šefų sugalvotas patiekalas.

 

Fondiu – tai smagus užsiėmimas vakarui, kai susirenkate pabūti su šeima, draugais ar dviese su mylimu žmogumi. Fondiu ne tik valgote, bet tuo pačiu mokotės neskubėdami mėgautis maistu. Fondiu gali nesibaiminti valgyti net ir tie žmonės, kurie laikosi dietos, nes maisto gabalėliai itin maži, valgoma ilgai, tikrai nepersivalgysite.

 

Fondiu galima paskanauti ne tik restoranuose, bet ir namuose. Tik tam reikės įsigyti specialų indų rinkinį. Fondiu komplektą sudaro indas iš metalo arba molio su kaitinimo šaltiniu, padažui gaminti. Rinkinyje taip pat rasite specialų stovelį, ant kurio statomas fondiu indas. Maistas valgomas ilgomis dvidantėmis šakutėmis. Fondiu indų šiandien galite rasti įvairiaus dizaino, tad rinktis tikrai bus iš ko. Fondiu rinkinio kainos svyruoja nuo 50 iki 400 ir daugiau litų. Atsiminkite, kad kaina dažnai atitinka kokybę.

 

Keletas patarimų:

  • Rinkitės metalinį fondiu indą, nes jis universaliausias.
  • Mėsisiškų patiekalų arba sūrio fondiu rinkitės labiau puodo apačią kaitinančius elementus, o šokoladiniam fondiu užteks ir žvakės liepsnos kaitros.
  • Prieš naudodami fondiu indą pirmą kartą, gerai jį išplaukite.