Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

7 mitai ir faktai apie šokoladą

Dievini šokoladą, bet esi prisiklausiusi apie jį tokių blogybių, kad su kiekvienu kasneliu galvoji, kad darai didžiulę nuodėmę? :). Nusiramink. Paskaičiusi šį straipsnį tikrai sužinosi ko nežinojusi. Praktiškai visi pagrindiniai mitai, susiję su šokolado nenauda ir neigiamu poveikiu yra paneigti. Aišku jei tik valgysi jį saikingai, nes kaip ir viskam kitam, taip ir šokoladui galioja viena esminė taisyklė – kas per daug, tas tikrai nesveika. Taigi skaityk ir džiūgauk :). sokoladas1 Mitas: šokolade daug kofeino Faktas: šokolade kofeino kiekis tikrai nėra didelis. Keturiasdešimties gramų šokolado plytelėje yra tiek pat kofeino kiek ir 227g šokoladinio pieno stiklinėje – 6mg. Tiek pat kofeino ir puodelyje kavos be kofeino. (Tradicinės kavos puodelyje kofeino yra apie 65-135mg). 2 Mitas: šokolade yra daug sočiųjų riebalų, kurie didina cholesterolio kiekį Faktas: Stearino rūgštis, pagrindinis sotusis riebalas, randamas pieniškame šokolade, yra unikali. Tyrimai parodė, kad ji nedidina cholesterolio kiekio kraujyje taip, kaip kitos sočiosios rūgštys. Iš tiesų 40g šokolado vietoj angliavandenių gausaus maisto, padidina gerojo cholesterolio kiekį. 3 Mitas: šokoladas neturi jokios maistinės vertės Faktas: Šokoladas yra puikus magnio, vario, geležies ir cinko šaltinis. Jame taip pat yra polifenolių (antioksidanto, taip pat randamo arbatoje ir raudonajame vyne), kurie yra susiję su koronarinės ligos rizikos sumažinimu. Vidutinėje šokolado plytelėje yra beveik tas pats kiekis antioksidantų kaip ir 230g raudonojo vyno taurėje. Remiantis atlikto tyrimo duomenimis, kasdienis juodojo šokolado valgymas, kuriame yra daugiau antioksidantų nei baltajame šokolade, gali padėti sumažinti kraujo spaudimą. Tyrimo autoriai tikrai neteigia, kad šokoladą reikėtų valgyti vietoj paskirtų vaistų vartojimo, tačiau pažymi, kad juodajame šokolade esantys flavanoidai gli turėti teigiamos įtakos asmenims su padidėjusiu kraujo spaudimu. 4 Mitas: nuo šokolado genda dantys Faktas: Šokoladas, kaip ir bet kokie kiti saldumynai niekada nebūna vienintele priežastimi už dantyse atsuradusias skylutes. Dantys genda kai burnoje esančios bakterijos metabolizuoja cukrų ir krakmolą iš bet kokio maisto (soda, saldainiai, sultys, duona, ryžiai, makaronai) į rūgštis. Būtent šios rūgštys ir pragraužia emalį, dėl ko vėliau atsiranda skylutės. 5 Mitas: šokoladas gali išprovokuoti migrenos priepuolius sokoladas 2Faktas: tyrimas parodė, kad jokio ryšio tarp šokolado ir migrenos priepuolių tikrai nėra. Jame dalyvavo 63 nuo chroniško galvos skausmo kenčiantys žmonės. Prieš tyrimą buvo manoma, kad galvos skausmus gali sukelti aminai, esantys čederio sūryje, riešutuose, šokolade ir alkoholyje. Po tyrimo paaiškėjo, kad šokoladas tikrai nėra galvos skausmų priežastis. 6 Mitas: nuo šokolado atsiranda spuogai Faktas: nepaisant to, ką tavo tėvai ar seneliai sako, pastarųjų dvidešimties metų tyrimai parodė, kad nuo šokolado spuogai tikrai nedygsta. Spuogai atsiranda ne dėl ko kito, kaip dėl didelio bakterijų kiekio bei odos riebalų. 7 Mitas: nuo šokolado auga svoris Faktas: bet koks maistas, vartojamas saikingai, gali būti įtrauktas į mitybą. Šokolado plytelėje yra apie 220 kalorijų, o tai tikrai ne per daugiausiai net jei ir laikaisi dietos, jei tik atsisakysi kitų kaloringų produktų.