Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Kaip išrinkti batukus mažyliui?

Keičiasi sezonai, jau ir vėl pavasaris, o į pernykščius batukus mažylis jau vos beįkiša kojytę. Tad belieka vėl praverti batų parduotuvės duris. Tik ar žinote, kokia avalynė geriausiai tinka vaikučio kojytei?

Pirmieji batukai

Batukai vaikui reikalingi ne tik tam, kad šis galėtų pasiteškenti pavasario lietaus balose ir nesušlaptų kojų. Jie ne tik šildo, bet ir padeda formuotis pėdos skliautams, prilaiko kojytę, sutvirtina, kad mažyliui būtų lengviau žengti pirmuosius žingsnius ir kojytė nepavargtų. Todėl pirmųjų batukų ieškokite jau tada, kai vaikas dar tik pradeda savarankiškai stovėti.

Daugelis mažylių pirmiausia išmoksta vaikščioti ant pirštų galiukų. Tai nėra blogai – taip vaikas lavina blauzdos raumenis. Tačiau juk reikia išmokti taisyklingai statyti pėdą. Štai tada ir praverčia batukai.

Net jei vaikas nevaikšto lauke, pirmuosius batukus rekomenduojama pirkti pačius geriausius ir kokybiškiausius, atitinkančius visus ortopedų pasiūlymus.

Basas ar su šlepetėmis

Ne tik patiems mažiausiems, bet ir vyresniems vaikams namuose negalima vaikščioti basomis. Nuolat remdamiesi į lygų paviršių pėdutės skliautai neturi atramų ir vėliau gali atsirasti ortopedinių problemų.

Vos išmokusius žengti pirmuosius žingsnius pypliukus namuose būtinai apaukite batukais, vyresniems taip pat geriausia namuose vaikščioti su šlepetėmis, kurių padas yra su kulniuku. Svarbu, kad kojytė nesiremtų į lygų paviršių. Todėl nepirkite vaikui spalvingų kailinių šlepečių – meškiukų ar tokių, kurių padas yra liaunas, plastikinis ar medžiaginis.

Tačiau kai tik yra galimybė, ypač vasarą, visada leiskite mažyliui pabėgioti basomis po nelygų paviršių – po žolytę, akmenukus, smėlį.

Tinkamiausi batai

Ne tik patiems mažiausiems, bet ir vyresniems visada stenkitės pirkiti kokybiškus batelius. Jei vaikas turi polinkį į plokščiapėdystę, kuri dažniausiai yra paveldima, batus reikėtų rinktis ypač kruopščiai. Apskritai visada geriausia, kai batuko vidus yra modeliuotas pagal pėdos fiziologinę formą – tuomet mažylis jaučiasi patogiai ir kojytė nepavargsta.

Į parduotuvę su vaiku

Išsiruošę į parduotuvę pirkti naujų batų kartu būtinai pasiimkite ir mažylį. Net jei gerai žinote, kokio dydžio batų reikia vaikui, vis tiek batą reikia matuoti ir įsitikinti, kad jis patogus. Matuodami būtinai patikrinkite, ar batas ne per mažas, kurioje vietoje yra pirštukas. Geriau siauresni ir ilgesni nei platūs ir trumpi batai. Tačiau nosytė turi būti pakankamai plati, kad batai vaikui nespaustų ir jis jaustųsi patogiai bei laisvai. Vaikui patariama pirkti šiek tiek didesnius batus – nosytėje gali likti apie 1 – 1,5 cm laisvos vietos.