Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Sužvilgėkite šilku

Jau ištisus tūkstantmečius šilkas žavi žmoniją kaip ypač taurus pluoštas. Jo audiniai visuomet buvo prabangos ir grožio atributas, gero gyvenimo požymis. Šiais laikais šilkas vertinamas dar ir kaip išskirtinis, aukštos kokybės kosmetikos produktų ingedientas, naudojamas gaminant plaukų priežiūros priemones. Tai – unikalus, natūralus, pastovios sudėties ir nepriekaištingos kokybės produktas.

Ilgą laiką Vakarų gyventojai labai mažai žinojo apie šilką ir jį gaminančius žmones. Apie jį pasakojama daug istorijų su daugybe faktų bei skaičių, tačiau taip pat kupinų paslapties ir mistikos.

Kalbant apie šilką, kuris atsirado maždaug prieš 5 tūkstančius metų, omenyje turimas natūralus pluoštas, gaminamas iš šilkverpio kokono gijų. Šilkui gaminti naudojama tik specifinė šilkverpių rūšis – aklų, neskraidančių drugelių Bombyz Mori lervų kokonai. Per keletą dienų toks drugys padeda apie 500kiaušinėlių. Iš jų išsirita lervos, kurios maitinamos šilkmedžio lapais tol, kol sukaupia pakankamai energijos kokonui susukti. Šioje stadijoje lervas būtina akylai saugoti nuo stiprių garsų ir kvapų. Atėjus kokono sukimo laikui, lervų seilių liaukos išskiria iš karto ore kietėjantį želė konsistencijos skystį (vadinamąjį fibroino proteiną). Per tris keturias dienas lervos iš lipnių gijų aplink save susuka šilkinį kokoną. Lipnumą gijoms suteikia klijinga medžiaga sericinas. Po aštuonių devynių dienų kokonas išvyniojamas. Kad sulipusios gijos atsilaisvintų, prieš tai jis panardinamas į karštą vandenį. Iš 1 kg kokonų gaunama apie 250 g šilko žaliavos.

Šilkas ypač vertinamas dėl savo skaistaus, tviskančio žvilgesio, švelnumo, elastingumo. Šilkinis drabužis nedirgina net jautriausios odos. Šias savybes jam suteikia unikali proteinų struktūra. Tačiau šilkas vertinamas ne vien dėl išoriškai matomų savybių. Jis yra ir puiki izoliacinė medžiaga, padedanti prisitaikyti prie aplinkos ir klimato: kai oras karštas, šilkas maloniai vėsus ir gaivinantis, esant šaltesniam orui – jis šildo.

Šiuolaikinės technologijos leido nuodugniau įsigilinti į šilko paslaptis, ištyrinėti jo chemines ir fizines savybes. Mokslininkai išsiaiškino, kad šilko proteinų struktūra – labai artima žmogaus odos struktūrai, todėl jis pradėtas naudoti kosmetikoje kaip itin vertingas ingredientas.

Šilko sudėtyje esantys sericino ir fibroino proteinai teigiamai veikia odą:                                            

  • Stabdo melanino gamybą; skatina odos atsinaujinimą; gydo žaizdeles; apsaugo nuo suskerdėjimo; drėkina; stabdo raukšlių atsiradimą.

Šilko proteinai naudingi ir plaukams:

  • stabdo jų slinkimą; mažina galvos odos niežėjimą; suteikia plaukams žvilgesio bei lankstumo.

Šiandien šilko proteinas išgaunamas hidrolizės būdu apdorojant natūralaus šilkmedžio šilko pluoštą. Taip gaunama skysta, ypatingų savybių turinti medžiaga, naudojama gaminant muilus, kremus, losjonus bei šampūnus. Vartojant kosmetikos priemones su šilku, efektas matomas iškart – oda ir plaukai įgauna spindinčio tviskėjimo.