Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Pažintis su vaistažolėmis: gudobelė

Gudobelė- tai spygliuotas krūmas ar medelis. Šie vaistingieji krūmeliai dažniausiai auga pamiškėse, krūmynuose, parkuose, soduose, upių ir kalvų šlaituose. Gudobelės žydi gegužės-birželio mėnesiais. Jos žiedai gali būti balti, rožiniai ar raudoni, kvapnūs. Be to, gudobelės subrandina vaisius, panašius į erškėčio. Juose gausu flavonoidų, rauginių medžiagų, karotino, cukrų, pektino, organinių rūgščių. Visų rūšių gudobelės žiedai ir vaisiai vartojami medicinoje. Jie reguliuoja širdies ritmą, gerina širdies bei smegenų kraujotaką, veikia kaip raminanti ir miegą gerinanti priemonė. Kai kurių gudobelių vaisiai valgomi švieži, gaminama uogienė, džemas. Gudobeles galima sodinti kaip gyvatvorę arba eilėmis šachmatų tvarka, į gerai supurentą dirvą. Gudobelių žiedus geriausia rinkti žydėjimo pradžioje. Žiedynai skinami su trumpu koteliu (apie 1cm). Jų prisiskynę, praskleiskite ir džiovinkite šiltoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Džiūdami žiedai skleidžia silpną, specifinį kvapą. Gudobelių vaisiai renkami rudenį, visai prinokę ir džiovinami 40-50 laipsnių temperatūroje. Džiovinti gudobelės vaisiai turi būti tamsiai raudoni ar oranžiniai, raukšlėti, be kvapo. Vaisius, supakavę į drobinius maišus, galite laikyti 3 metus, o žiedynus 1 metus. Virkite arbatą ar uogienes. Skanu ir sveika!