Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Pavasarį palepinkime organizmą šviežiais daigais

 

daiginti grudaiDaiginti grūdai - aukštos biologinės vertės produktas. Jie suteikia mūsų organizmui labai daug jėgų, nes būtent augalui dygstant suaktyvėja gyvybinė energija. Sudaiginti grūdai yra "gyvi", todėl žmogaus organizmui teikia labai daug energijos. Be to, "gyvieji" produktai organizme sukelia šarmines reakcijas, kurios sulėtina oksidacijos procesus, skatinančius organizmo senėjimą ir ligų vystymąsi. Liaudies medicinoje daiginti grūdai vertinami jau keletą šimtmečių.

Gležnuose įvairių augalų daigeliuose daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, kurių dabar labiausiai trūksta mūsų organizmui. Daigintuose grūduose yač daug baltymų, o esančios mineralinės medžiagos daug lengviau pasisavinamos.

Daigintų grūdų ir sėklų galima nusipirkti maisto prekių parduotuvėse arba susidaiginti patiems. Tik grūdus pirkite maisto prekių parduotuvėje, bet jokiu būdu ne ten, kur parduodamos sėklos - paprastai jos būna beicuotos ir maistui netinka!

Kaip daiginti grūdus ir sėklas: Daiginti praktiškai galima visas grūdines ir ankštines kultūras. Bet dažniausiai daiginami kviečiai, rugiai, lęšiai, pupelės, grikiai, saulėgrąžos, žirniai, ridikėliai. Grūdai arba sėklos suberiami į stiklainį ir užpilami vėsiu vandeniu taip, kad žaliavą jis apsemtų maždaug 6-7 cm. Indas uždengiamas marle, jo kaklelis aprišamas ir pastatomas šiltai. Po 6-12 valandų vanduo nupilamas: jis įgavęs tamsią spalvą, kartoką skonį ir specifinį kvapą. Šiame vandenyje daug kenksmingų medžiagų, kurių buvo grūduose. Grūdai plaunami tol, kol nuo jų nubėgęs vanduo pasidaro visiškai skaidrus. Tuomet stiklainis paverčiamas ant šono ir uždengiamas, kad grūdai būtų visiškoje tamsoje, bet gautų pakankamai oro. Daiginami grūdai 3 kartus per dieną nuplaunami vėsiu vandeniu, neišbėrus jų iš indo. Jeigu plaunama rečiau, sulėtėja dygimo procesas. Nuplovus grūdus, vandenį reikia išvarvinti iki paskutinio lašo, nes jo likučiai gali sukelti puvimo procesus. Paprastai daigai prasikala per 3-5 dienas. Sudygę grūdai užpilami vandeniu, kuris po to nupilamas drauge su plūduriuojančiais sėklų lukštais. Stiklainis su žaliava 2 dienas laikomas ant palangės, kad daigai šviesoje gautų chlorofilo ir sužaliuotų. Pagamintas produktas laikomas šaldytuve ir valgomas kiekvieną dieną. Daigintų grūdų galima dėti į mišraines, kitus daržovių patiekalus, sriubas, omletus, berti ant picos ar sumuštinių. O daiginti kviečiai, sumaišyti su medumi, - puikiausias desertas. Skanu ir sveika!  Daiginti grūdai valgomi su visa "uodegėle". Tik nuo sojų reikia pašalinti kietą luobelę, o pačias pupeles šiek tiek patroškinti. Kitų augalų daigus į karštus patiekalus dėkite jau visiškai baigdami gaminti. Daigintus grūdus  šaldytuve galima laikyti 2-3 dienas (ne ilgiau).

Kadangi daigintuose grūduose yra labai daug fermentų, tai jie pagerina sunkiai virškinamo maisto pasisavinimą, malšina puvimo procesus žarnyne ir padeda pasišalinti toksinėms medžiagoms. Sudygę grūdai normalizuoja biocheminį ir energetinį balansą žmogaus organizme.