Žiūrėkime, ką valgome
Daugelis mūsų rinkdamiesi produktus nekreipia dėmesio į etiketes. Neretai iš gausybės siūlomų produktų išsirenkame ne tik visiškai beverčius, bet dar ir kenksmingus sveikatai. Mitybos specialistai vieningai tvirtina, kad sveikiausias maistas yra tas, kurio sudėtyje nėra konservantų bei genetiškai modifikuotų produktų. Todėl geras pasirinkimas – ekologiški produktai, kurių įsigyti šiandien visai nesunku. Jie išauginami be sintetinių trąšų ir pesticidų, naudojant tik natūralias trąšas. Tokiame maiste daugiau veikliųjų medžiagų, vitaminų, nėra konservantų ir maisto priedų. Ekologiškuose produktuose išlieka visos biologiškai vertingos medžiagos. Ekologiškai auginami gyvuliai negali būti šeriami jokiais augimo hormonais, jų pašarai turi būti iš ekologiško ūkio. Ekologiniuose ūkiuose dirbantys žmonės nėra veikiami chemikalų. Ekologinis ūkininkavimas padeda apsaugoti aplinką, nekenkia dirvožemiui, vandeniui, orui.
Maisto priedai
Daugelis maisto porduktų yra papildyti įvairiais priedais. Kai kurių iš jų nereikėtų bijoti, nes jie yra naturalūs ir naudojami nuo seno – tai valgomoji druska, actas, augalinės kilmės medžiagos. Į duonos gaminius dedama grūdų, sėlenų, saulėgrąžų, sezamų ar maistinių skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje, aktyvina žarnyno veiklą. Be to, svarbu žinoti, ką reiškia kuris E. Pavyzdžiui, E 300– mums visiems gerai žinomas vitaminas C. Kad maisto produktai ilgiau išliktų tam tikro kvapo ir spalvos, dažnai į juos dedama ir tokių maisto priedų, kurie gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų: alergiją, virškinimo ar šlapimo sistemos sutrikimus, net vėžinius susirgimus. Vaikų sveikatai stipriai gali pakenkti į nealkoholinius gėrimus dedami konservantai, saldikliai, sintetiniai dažikliai. Per didelis pavojingų medžiagų kiekis gali sukelti galvos svaigimą, pykinimą, kitus negalavimus.
Kodėl verta pirkti ekologiškus maisto produktus?