Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Įdomūs faktai apie narkotikus

  • Vienas labiausiai paplitusių šiuolaikinių narkotikų kokainas atsirado iš, regis, visai nekalto Pietų Amerikoje augančio kokos krūmo. Džiovintos kokos lapus vietos indėnai naudoja nuo neatmenamų laikų. Jų teigimu, šie lapai slopina alkį, malšina įvairius skausmus, teikia energijos ir žvalumo. Ištyrę kokos lapus mokslininkai padarė išvadą, kad juose narkotizuojančių medžiagų labai nedaug – geriausiu atveju jų poveikis prilygsta stipriai kavai (beje, pastaroji, daugybės mokslininkų teigimu, taip pat priskiriama narkotikams). Tačiau žmogus nebūtų žmogus, jei neįsigeistų to poveikio sustiprinti. XIX a. viduryje vienas vokiečių farmacininkas, iš kokos lapų išgavęs veikliąją narkotinę medžiagą, ją susintetino ir pagamino kokainą. Žinoma, medicininiais tikslais. Gerą pusšimtį metų jis buvo vartojamas kaip anestetikas (nuskausminamasis vaistas), kol paaiškėjo, kad sukelia priklausomybę ir ilgai vartojamas ardo psichiką.

 

  • Dar vienas itin žinomas ir liūdnai pagarsėjęs iš aguonose esančių opiatų susintetintas anestetikas – morfijus, atsiradęs apie 1800 m.Vokietijoje, o skambų pavadinimą gavęs iš graikų dievo Morfėjo. Jis buvo itin paplitęs Pasaulinių karų metais, malšinant sužeistųjų skausmus. Daugybė kareivių tapo nuo jo priklausomi visą likusį gyvenimą.

 

  • Daugeliui puikiai žinomos „Ecstasy“ tabletės pirmąkart buvo sukurtos 1898 m.kaip apetitui slopinti skirtas vaistas, tačiau po laboratorinių tyrimų į rinką taip ir nepateko. Dar kartą „Ecstasy“ mokslinėje laboratorijoje praėjusio šimtmečio aštuntajame dešimtmetyje atgaivino Amerikos mokslininkas A. Shulginas. Buvo mėginta šias tabletes taikyti psichoterapijoje. Deja, nesėkmingai. Galiausiai didįjį renesansą „ecstasy“ išgyveno XX a. devintajame dešimtemtyje patekusios į juodąją rinką kaip stimuliuojantis narkotikas.

 

 

  • Heroino pavadinimas kildinamas nuo žodžio “heroiškas”, nes šis narkotikas esą įkvepia drąsos, jėgos, energijos. Heroinas cheminėje laboratorijoje buvo sukurtas 1874 m., o po gero dešimtmečio pradėtas pardavinėti kaip nekaltas vaistas nuo galvos skausmo ir kitokių smulkių negalių tarsi aspirinas. Tik kur kas vėliau aikštėn iškilo sunkios jo vartojimo pasekmės.

 

  • Kanapės, dar populiariai vadinamos „žole“, žinomos jau daugybę tūkstantmečių. Šis iš Centrinės Azijos atkeliavęs augalas nuo senų senovės buvo naudojamas medicinoje. Bet tarp jaunimo paplitęs kanapių rūkymas yra pavojingas. Tyrimais nustatyta, kad nuolat rūkant „žolę“, rizika susirgti plaučių vėžiu padidėja iki dešimties kartų, nei nuo paprastų cigarečių. Tiesa, cigaretėse esantis tabakas taip pat yra narkotikas.