Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Sieros kamštis ausyje gali sukelti net epilepsijos priepuolius

Staiga suprastėjo klausa, ausis nemaloniai užgulusi? Tikriausiai jūsų ausyje susiformavo sieros kamštis. Vertėtų apsilankyti pas LOR (otolaringologą). Nesijaudinkite, užsikimšusios ausys nėra nevalyvumo požymis. Daugeliui žmonių tokių problemų nėra net kilę, o kai kuriems sieros kamštį iš ausies tenka pašalinti net kelis kartus per metus.

Priežastys – labai įvairios

Sieros ausyje turi būti, nes ji apsaugo gilesnius ausies organus nuo dulkių, užterštumo, taip pat bakterijų. Savo funkciją atlikusi siera sukietėja ir sutrupėjusi išbyra. Tačiau pasitaiko, kai sieros ausyje susikaupia daug. Tai priklauso nuo keleto veiksnių. Kai kurie žmonės turi įgimtų ausies landos defektų – landa gali būti labai siaura, kreiva, su kaulinėmis išaugomis. Šie anatominiai nesklandumai gali tapti kamščio priežastimi. Sieros ausyje kartais per daug susikaupia, jei žmogus dirba labai dulkėtoje aplinkoje. Tuomet pasikeičia sieros klampumas, ir ausyje ji užsilaiko ilgiau, be to, gaminasi toliau, todėl kamščio nebepavyksta išvengti.

Yra pacientų, kuriems ausys užsikemša dėl sutrikusios medžiagų apykaitos. Tai dažnai paveldima. Šios ligos neįmanoma išgydyti, todėl tokiam žmogui nuolat tenka apsilankyti pas gydytoją ir praplauti ausis. Labai dažnai sieros kamščiai atsiranda ir dėl to, kad žmonės pamėgo ausis valyti krapštukais. Jie mano, kad taip ausis tampa švaresnė, bet iš tiesų jos landa apsivalo pati. Ausį patartina praplauti tik tiek, kiek siekiame pirštu. Kai krapštoma krapštukais, pažiedžiama oda, atsiranda įdrėskimų, gali kilti uždegimų, atsirasti pūlinių, įmanoma susirgti grybeliu. Be to, krapštukai sudirgina sierą gaminančias liaukas ir jos ima sparčiau dirbti.

Ausyje susidaręs kamštis kartais neuždaro visos landos. Jei yra nors menkiausias tarpelis, garsas praeina iki būgnelio, ir žmogus nejaučia diskomforto. Bet per karštį, kai daugiau prakaituojama, sieros kamštis išbrinksta ir visiškai uždaro landą. Tik tada pajuntami visi kamščio simptomai – prasčiau girdima, atsiranda ūžesių.

Jei ausis jau užgulta, nebegalima imtis saviveiklos. Paprastai žmonės patys mėgina krapštyti ausį ir tada sieros kamštį nustumia iki būgnelio. Taip galima sužaloti ausį, o tokius kamščius net gydytojams sunku plauti.

Sieros kamščiai šalinami specialiu plovikliu. Be to, susidarius kamščiui, jį išplauti būtina, nes kitaip gali atsirasti ir kitų ligų simptomų. Pasaulinėje literatūroje aprašyta, kad sieros kamštis gali sukelti net epilepsijos priepuolius ar kai kurių veido nervų paralyžių. Taip pat – pykinimą, vėmimą, galvos svaigimą. Išplovus kamštį šie simptomai dingsta.