Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Topinambai

Pavasarį, jau tik atšilus žemei, pasikaskime topinambų. Topinambai, dar vadinami žieminėmis arba saldžiosiomis bulvėmis, žemės kriaušėmis ar šakniagumbine saulėgrąža - atsparūs kenkėjams, piktžolėms, duoda puikų derlių ir gali autgi bet kur. Kasti gumbus patartina ankstį pavasarį, kol gumbai nepradėjo dygti, arba vėlyvą rudenį. topinambu stiebaiDažniausiai topinambai valgomi žali, geriamos jų sultys, naudojami saltotuose bei kituose patiekaluose. Žali tominambai skoniu primena riešutus, virti – artišokus. Ši daržovė ne tik skani, bet ir naudinga tiek ligoniams, tiek sveikiems žmonėms dėl savo turimų biologiškai aktyvių medžiagų. Žieminė bulvė gerina nervų sistemos veiklą, aktyvina medžiagų apykaitą. Topinambai mažina kraujo krešumą, gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje, stabdo akmenų susidaryma inkstuose, kepenyse, šlapimo pūslėje, šalina iš organizmo radioaktyvias ir toskines medžiagas, saugo nuo auglių. Topinambai rekomenduojami ligoniams, atsigaunantiems po miokardo, sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opomis, cukriniu diabetu. Šiuose daržovėse esantis inulinas, susideda beveik vien iš fruktozės. Ją organizmas pasisavina be insulino, apsaugodamas diabetikų audinius nuo „energetinio“ bado. Iš gumbų gauta košele gydomi nudegimai, o sultys ir nuovirai vartojami šlapioms žaizdoms ir opoms gydyti. Topinambuose gausu B grupės vitaminų, vitamino PP, 18 amino rūgščių, vitamino C, ypač gausu geležies (daugiau nei morkose, bulvėse, cukriniuose runkeliuose), taip pat biologiškai aktyvių elementų – cinko, kalio ir natrio, silicio. Šią daržovę galima valgyti virtą, žalią, troškintą, džiovintą. Taip pat valgomi lapai bei žiedai. Liaudies medicinoje patariama valgyti žalius, neluptus gumbus, išplovus ją po tekančiu vandeniu. Per dieną suvalgykite 50 – 100 g. gumbų.