Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Mėgstantiems blynus

Kas nemoka jų kepti? Tik kodėl vieniems išeina ploni ir išbalę, o kitiems – išsipūtę tarsi bandelės, rausvučiai, tiesiog tirpsta burnoje?

Kodėl lietiniai limpa prie keptuvės dugno ir, nervingai sudraskyti, keliauja į šiukšlių dėžę? Kodėl vieni bulviniai blynai būna minkšti, tačiau su traškiais skrebučiais šonuose, o kiti – ne tik be skonio, bet ir be išvaizdos? Atsakymų, kaip ir įtariate, daug. Šiame straipsnyje pakalbėsime apie bulvinius blynus.

Nežinia kodėl kiekvienos šeimininkės kepami bulviniai blynai yra vis kitokie, nors pagrindinis lietuviškas receptas tas pats: tarkuotos bulvės, smulkiai pjaustytas ar tarkuotas svogūnas, kiaušinis, druska, pipirai, šiek tiek miltų. Žinoma, blynų skonis pirmiausia priklauso nuo pačių bulvių bei riebalų, ant kurių kepsime. Tačiau ir nuo keptuvės, ir nuo rankų, ir net nuo šeimininkės nuotaikos. Bulvinius blynus galima gaminti įvairiai. Kokia sumanesnė šeimininkė, tarkuodama bulves blynams, įmeta ir morką ar obuolį. Kita įsigudrina pridėti varškės ar manų kruopų.

Kai kas bulvių tarkius sumaišo su miltinių blynų tešla. O kai kas juos kepa su mėsa ar kepenėlių įdaru. Švedai valgo bulvinį blyną, kuris vos telpa didelėje lėkštėje, yra nepaprastai traškus ir labai labai plonas. Ant jo užpila dviejų padažų: smulkiai kapoto svogūno su grietine ir lašišų ikrų. Nekasdieniška, tiesa?

Kada bulviniai blynai būna traškūs? Kai bulvių tarkiai prieš kepant nuplaunami vandeniu. Bulviniai blynai tiks tiek pietums, tiek vakarienei. Ypač, jei pasigaminsite kokį gardų užpilą. Nuskuskite bulves ir sutarkuokite burokine trintuve arba supjaustykite smulkiais šiaudeliais. Nuplaukite (vanduo išskalaus krakmolą ir blynai bus traškūs), tada nusausinkite virtuviniu vienkartiniu rankšluosčiu. Keptuvę įkaitinkite, tačiau nesmarkiai: karštis turi būti mažesnis už vidutinį. Negailėkite aliejaus: tegu jis uždengia visą keptuvės dugną. Iškrėskite į keptuvę bulvių šiaudelius, išlyginkite paviršių. Apibarstykite druska bei pipirais. Kad blyno kraštai nesviltų, keptuvės šonuose padėkite po mažą gabaliuką sviesto. Uždenkite ir kepkite apie 20 minučių. Per tą laiką dangtį nukelkite kokius tris kartus ir nuvarvinkite susirinkusius vandens lašus. Kai jau pajusite gerą kvapą, o blyno kraštai taps rusvi – laikas jį versti ant kito šonelio. Nukelkite keptuvės dangtį, sausai nušluostykite, sandariai uždenkite ir perverskite keptuvę. Blynas atsidurs ant dangčio iškeptąja puse į viršų. Keptuvę vėl padėkite ant ugnies, o blynui nuo dangčio leiskite gražiai nuslysti tiesiai į keptuvę. Daugiau jo nebeuždenkite ir kepkite apie 15 minučių.