Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Antrasis piktžolių veidas: dilgėlė

Net jei ir skamba neįtikėtinai, dilgėlė yra vienas naudingiausių laukinių augalų – jose gausu mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, geležies) bei vitaminų (C, E, K, B), taip pat karotino, organinių rūgščių, fitoncidų ir fermentų. Dilgėlės naudingos tuo, dilgelekad skatina hemoglobino gamybą, mažina kraujavimą, didina gimdos raumenų tonusą, valo organizmą, šalina nuovargį, gerina medžiagų apykaitą ir stiprina imuninę sistemą (aha, aš irgi nustebau sužinojusi, koks šis bjauriai dilginantis augalas yra naudingas mūsų sveikatai). Maistine verte dilgėlės prilygsta žirniams bei pupoms. Jei dilgėles norėsi rinkti pavasarį, maistui tinkamiausi nedideli (iki 15cm) jauni stiebeliai, o vasarą – suaugusių dilgėlių lapai. Maistui jas paruošti labai nesudėtinga – tereikia švariai nuplauti, nuplikyti verdančiu vandeniu ir susmulkinti. Dilgėlių sriubos receptukas. Reikės: 500g dilgėlių lapų, 2 stiklinių naminio sultinio, 1 šaukšto miltų, 1 kiaušinio, 1 svogūno galvutės, šlakelio aliejaus, petražolių ir žalių svogūnų laiškų, 2 lapelių lauro lapelių, žiupsnelio druskos, pipirų. Dilgėlių lapus gerai nuplauk, nuvarvink, nuplikyk karštu vandeniu ir susmulkink. Suberk į verdantį sultinį kartu su prieskoniais. Aliejuje apkepink smulkiai supjaustytą svogūną ir kai jis gražiai pagels, suberk miltus, šiek tiek pakaitink ir po to po truputį maišydama supilk į sriubą. Sriubą virk apie 10 minučių ir prieš pat pabaigą suberk virtą supjaustytą kiaušinį. Išvirusią sriubą pagardink šaukštu grietinės ir smulkiai pjaustytomis petražolėmis bei svogūnų laiškais.