Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Virtuvė – būsto širdis

Virtuvė tapo svarbiausia būsto vieta. Geriausi architektai patvirtina, kad būsto centras pasistūmėjo virtuvės link. Virtuvė – pagrindinė šeimos narių susitikimo vieta. Dideli reikalavimai keliami ne tik virtuvės apdailai ir funkcionalumui, bet ir ergonominiams aspektams, t. y. virtuvė turi būti pritaikyta asmeniniams naudotojo poreikiams. Šiame straipsnyje aptarsime virtuvės planavimo principus. Laikantis kai kurių planavimo taisyklių galima prasmingai išnaudoti erdvę; pagrindiniai planavimo principai padeda įrengti funkcionalią virtuvę ir pritaikyti ją asmeniniams poreikiams bei darbo virtuvėje įpročiams.VirtuveVis daugiau žmonių pageidauja jaukios virtuvės. Egzistuoja šešios, dažniausiai pasitaikančios virtuvės formos. Kurių matmenys ir proporcijos lemia virtuvės baldų išdėstymo tvarką. Funkcionali virtuvė, kurioje tik gaminamas maistas, turi būti 8 – 10 m2 ploto, virtuvė su valgomuoju stalu – 12 m2, o reprezentacinė virtuvė - 15 – 20 m2. Nepalanki durų, langų ir radiatorių padėtis sumažina apstatymo plotą. Rekomenduojamas vidutinės šeimos virtuvės apstatymo plotas – 7 m2. Virtuvės baldai turi būti sustatyti taip, kad darbo procesas visuomet vyktų iš dešinės į kairę, jei virtuvės įranga ir baldai sustatyti dviem eilėmis skirtingose pusėse, virtuvė turėtų būti ne siauresnė kaip 2,4 m. Kad ir kokį virtuvės planavimą pasirinktumėte, egzistuoja didelė gamintojų baldų modelių, nesuskaičiuojamų stalviršių ir spintelių gausybė, tad praktiškai bet kokią virtuvę galima įrengti taip, kad ji būtų ne tik graži, bet ir patogi. Keletas virtuvės suplanavimo idėjų: • Viena virtuvės baldų eilė. Toks planavimas tinka nedideliems butams arba vieno kambario butams, kai baldus galima sustatyti tik prie vienos sienos. Funkcionali virtuvė ankštoje erdvėje: tai nebūtinai nuobodi spintelių virtinė. • Dvi virtuvės baldų eilės. Daugiau vietos – daugiau ir erdvės dirbti. Dėl dviejų baldų eilių galima įvairiai apipavidalinti patalpą ir optimaliai išnaudoti plotą. Šis variantas tinka patalpoms, kurių langai ar durys yra siauresnėje pusėje. • Virtuvė su viryklės salele. Jei jūsų virtuvė ne mažesnė kaip 15 m2 siūloma ją suplanuoti būtent taip. Jei nenorite virtuvės viduryje viryklės su garų surinktuvu, salelė gali atstoti maisto gaminimo vietą. • L formos virtuvė. Šioje universalios formos virtuvėje atstumai nedideli, todėl galimi daugybė planavimo variantų. Tokia virtuvės baldų išdėstymo tvarka tinka patalpoms su keleriomis durimis. • U formos virtuvė. Reprezentatyvioje U formos virtuvėje daug erdvės, tad galima laisvai judėti. Tokią virtuvę galima planuoti įvairiai.