Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Minkšti baldai (2 dalis)

Praeitame straipsnyje apie minkštus baldus jau aptarėme jų panaudojimą ir jų gamyboje naudojamas medžiagas bei karkasus. Tęsdami temą toliau kalbėsime apie šių baldų apmušalų apdirbimą, minkštąsias dalis, pagalvių ir čiužinių užpildus bei tvirtinamąsias karkaso konstrukcijas.

Apmušalai – medžiagos – apdirbimas

Dažniausiai baldams naudojamų medžiagų grupės: pūkinis audinys (visi iš pūkinio pluošto austi audiniai), lygus audinys (siūlai perpinami stačiu kampu), kilpinis audinys (kilpomis sujungtoMinksti baldai2 pluošto sistema), šiaušti audiniai (prie pamatinio audinio pritvirtinamas pluošto sluoksnis) arba mikropluošto audinys (karšinys su pamatiniu audiniu). Pūkuoti audiniai labai atsparūs dilimui. Tuo tarpu lygius audinius lengviau dekoruoti bei dažyti, tačiau jie lengviau pažeidžiami. Šiaip sintetiniai, cheminiu būdu pagaminti pluoštai (poliakrilas, poliamidas, poliuretanas, viskozė, kompleksinis pluoštas arba verptas pluoštas) atsparesni dilimui nei natūralūs augalinės (medvilnė, linas) ar gyvūninės (vilna) kilmės pluoštai geriau praleidžia orą ir sugeria drėgmę, todėl yra malonesni. Bet naudojant abu pluoštus gaunamos geriausios jų savybės. Šie pluoštai papildomi natūraliais mineraliniais pluoštais, pavyzdžiui, stiklo pluoštu arba metalo siūlais. Kad medžiagos būtų geriau apsaugotos bei malonesnės, joms suteikiamos tam tikros savybės. Pavyzdžiui, naudojant antielektrostatines ar sunkiai užsidegančias medžiagas. Jei kokybiški baldai pagaminti iš gyvūninės kilmės pluošto, būtina papildomai naudoti apsaugos nuo vabzdžių priemones. Nors audiniai apsaugoti nuo dėmių ir yra impregnuoti, rekomenduojama nedelsiant pašalinti nešvarumus, kad neliktų audinyje.

Odinių apmušalų apdirbimas

Šiandien daugelis vartotojų teikia pirmenybę odos natūralumui. Skiriamos tokios odos rūšys: pašiaušta oda, spausta, blanko ir traukta oda. Prieš perkant vertėtų apsvarstyti, kokios pageidausite išvaizdos, patogumo, priežiūros ir t.t. Pašiaušta oda, pavyzdžiui, nubukas, paperka savo minkštumu, tuo tarpu atspari įbrėžimams laukinių gyvulių oda itin gerai tiktų butams, kuriuose laikoma naminių gyvūnų. Odos savybės lemia, jog ilgainiui gali susidaryti raukšlės, įdubos, o dėl rauginimo iš pradžių ji gali skleisti dar ir specifinius kvapus, nors odai būdingas kvapas išlieka visą laiką.

Medžiagos minkštiems baldams, minkštoji dalis

Galima pasirinkti labai minkštą ar standžią minkštąją baldų dalį. Minkštos medžiagos prisiderina prie kūno formų. Putplasčio grūdeliai, aptraukti vatos karšiniu, palieka malonų lengvumo įspūdį, tačiau tokios medžiagos nėra pakankamai tvirtos, kad į jas būtų galima atsiremti. Standi minkštoji dalis atrodo lygesnė, nes ją standžiai aptraukia apmušalas. Sėdima ant tvirtesnio pagrindo ir „nepaskęstama“ minkštoje baldo dalyje.

Tvirtinamoji karkaso konstrukcija

Norint patogiai sėdėti, būtina tinkamai parinkti minkštąją dalį ir tvirtinamąją karkaso konstrukciją. Ištisinio spyruoklių pynimo karkaso tvirtinamąją konstrukciją, priešingai negu banguotų plieninių vielų, įtempiamų nedideliame aukštyje gulsčiai rėmui, konstrukciją sudaro daugelis sujungtų, sluoksniais išdėstytų spyruoklių. Žemiausia tvirtinamąja konstrukcija laikomi tamprūs diržai, naudojami gaminant, pavyzdžiui, kelių padėčių krėslus.

Pagalvių ir čiužinių užpildai

Nuo užpildo kokybės ir pagalvės pasiuvimo priklauso, kaip atrodys pagalvė, ar ji bus pakankamai standi ir ilgaamžiška. Kad ir kuo būtų užpildytos pagalvės – supiltu palaidu užpildu ar putplasčiu, svarbiausias principas: kuo užpildas kokybiškesnis, tuo ilgiau nesudėvimi pagalvės ir čiužiniai.