Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Lempos interjere

Lempos – svarbi kambario subalansuoto apšvietimo dalis, nes jas lengvai galima perkelti iš vienos vietos į kitą.

Jaukiausi tie kambariai, kuriuose subalansuota įvairių šaltinių šviesa. Idealu, kai šviesos šaltiniai kambaryje yra skirtingame aukštyje. Pagrindinis apšvietimas dažniausiai sklinda nuo lubų; stalinės lempos ir toršerai sutelkia šviesą aplink save, išsklaidydamos ją visame kambaryje; dekoratyvinis apšvietimas paprastai būna nukreiptas į sieną, židinio atbrailą, kitą architektūros detalę, apšviečia paveikslą arba skulptūrinį objektą. Darniam apšvietimo planui įtaką daro ir lempos gaubtas. Matinis gaubtas yra ne tik stilingas, bet ir rekomenduojamas skaitant, nes jis nukreipia šviesą į knygos puslapį. Aplink pokalbio vietą sustatytos lempos geriau išsklaido šviesą. Tik reikia pasirinkti: permatomi veleninio popieriaus gaubtai suteikia švelnų auksinį toną; pro šilkinius skverbiasi ypač švelni ir maloni šviesa, kurianti kambaryje intymią atmosferą.

Toje pačioje patalpoje lempos nebūtinai turi būti vienodos, bet jų dizainas turėtų derintis. Skirtingų lempų grupę suvienys tos pačios paletės gaubtai. Jei norite išryškinti vieną dekoratyvinę lempą ir suteikti jai daugiausia dėmesio, tegu kitos lempos kambaryje būna paprastesnio stiliaus, pavyzdžiui, vaistininko stiliaus lempos tarsi visiškai išnyksta. Kartais kambario viduryje stovinti lempa su gaubtu būna vaizdinis barjeras, o siaura lempa atveria erdves.

Sprendimai visiems kambariams

Darnų apšvietimą sudaro skirtingi šviesos šaltiniai, pavyzdžiui, pagrindinis šviestuvas arba lempos skirtingose lubų vietose, kelios stalinės lempos kambaryje ir kryptinės lemputės sienose. Daug skirtingų lempų šviesą išsklaido tolygiai. Kuo daugiau šviesos šaltinių, tuo mažesnis kontrastas, nes taip lengviau vienodai paskirstyti šviesą.

  • Svetainė. Dabar centriniai šviestuvai lubose nebėra tokie dažni, tad bendrąjį apšvietimą paprastai tiekia nišose išdėstytos lempos. Kai kurios jų turėtų būti nukreiptos į židinio atbrailą, sienas, knygų lentynas ar meno kūrinius. Jeigu toks apšvietimas netinka, pasirinkite linijinę šviesą. Lempas montuokite stalo ir grindų lygyje. Linijinę šviesą kambariui teikiančios lempos taip pat yra bendrojo apšvietimo dalis.
  • Valgomasis.Reguliatoriumi valdomas šviestuvas gal ir yra centrinis kambario objektas, tačiau jis neturi būti vienintelis šviesos šaltinis. Apšvietimui subalansuoti naudokite žvakes, sienines žvakides arba stalines lempas ant indaujos. Iš nišų ir į meno kūrinius nukreipti šviestuvai su žemos įtampos halogeninėmis lemputėmis sukuria jaudinamą akcentą.
  • Virtuvė.Šiai patalpai reikia gero bendrojo ir tikslinio apšvietimo. Darbastaliams apšviesti reikia šviesos, kuri nespigintų. Nišose įtaisyti, žemyn nukreipti šviestuvai, įšsikišę maždaug 30 cmiš už viršutinių spintelių, labai gerai apšviečia apatines spinteles. Jeigu įmanoma, papildykite jų šviesą fluorescentinėmis arba halogeninėmis lemputėmis po indauja. Nišose įtaisyti šviestuvai taip pat pakankamai apšviečia patalpą, nebent lubos yra daugiau negu 3 m aukščio. Kabinamuosius šviestuvus, kurie gerai apšviečia darbo vietą, geriausia įsirengti, kai virtuvė aukštų arba skliautuotų lubų. Atvirose virtuvėse visoms lempoms reikalingi apšvietimo reguliatoriai, kad vakarieniaudami galėtumėte sumažinti šviesos intensyvumą.
  • Miegamasis.Šiai poilsio vietai reikia švelnios visa supančios šviesos, skleidžiamos centrinio lubų šviestuvo ir specialių tikslinio apšvietimo lempų skaitymui. Gerai išdėstytos dekoratyvinės šviesos lemputės sukuria romantišką nuotaiką. Nepamirškite atitinkamai apšviesti ir spintos.
  • Vonios kambarys.Kurdami vonios ir tualeto apšvietimą, būkite geri sau ir svečiams. Tegu visa apimanti šviesa būna švelni ir maloni, o tokias zonas kaip vonia ir dušas pabrėžkite patraukliu tiksliniu apšvietimu.