Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Puiki proga sutvarkyti nuotraukas

Jau seniai nebemadingi juostiniai fotoaparatai, vietoje jų naudojami kur kas patogesni ir daugiau funkcijų turintys skaitmeniniai, kuriais padarytas nuotraukas lengvai sutvarkysite kompiuteriu su Windows 7ar Vista. Apie tai šiame straipsnyje.

 

Dar prieš pasirodant Windows Vista, skaitmeninių fotoaparatų savininkai turėjo tenkintis Windows XP ribotomis nuotraukų redagavimo galimybėmis arba pirkti papildomą programinę įrangą, kuria galima redaguoti bei tvarkyti nuotraukų albumus.

 

Windows Vista dėka viskas pasikeitė. Visos Vista versijos, taip pat ir pradinio lygio, turi Photo Gallery įrankį, kuris suteikia visus pagrindinius įrankius, kad būtų galima susikurti idealią nuotraukų biblioteką. Photo Gallery funkcijos lengvai perprantamos net naujokams. Šio įrankio privalumas tas, kad jis leidžia greitai rasti reikiamas nuotraukas.

 

Nuotraukų importavimas

 

Nuotraukas pirmiausia reikės importuoti. Su Windows tą atlikti itin paprasta, nesvarbu, ar failus perkelsite iš atminties kortelių, skaitmeninio fotoaparato, kito kompiuterio, ar skaitytuvų.

 

Windows suderinama su daugeliu skaitmeninių fotoaparatų failų formatų, taip pat JPEG ir RAW. JPEG failai yra apdorojami fotoaparate, o RAW failai paprastai apdorojami kompiuteryje. Tai kokybę daro kur kas geresne, tačiau trūkumas tas, kad jie atminties kortelėse užima daugiau vietos. Verta žinoti, kad ne visos kameros leidžia kurti RAW nuotraukas ir tai, kad Windows suderinamumas su šio formato failais priklauso nuo jūsų fotoaparato modelio. Jei Photo Gallery nesuderinama su jūsų fotoaparato RAW failais, apsilankykite jo gamintojo svetainėje ir galbūt rasite parsisiuntimą, kuris padės išspręsti šią problemą.

 

Nesvarbu, kokį fotoaparatą turite, jei jis prie kompiuterio jungiamas per USB, su Photo Gallery turėtų būti suderinamas. Beveik visi, šiuo metu prekyboje esantys skaitmeniniai fotoaparatai su Photo Gallery turėtų veikti be jokių trukdžių.

 

Kortelių nuskaitymas

 

Jei jūsų fotoaparatas nesuderinamas su Windows, nuotraukas galite perkelti naudodamiesi atminties kortelių skaitytuvu. Šis įrenginys jungiamas prie kompiuterio ir dažnai yra suderinamas su daugeliu kortelių rūšių, pavyzdžiui, SD arba Compact Flash. Paprasčiausiai ištraukite atminties kortelę iš fotoaparato ir įdėkite ją į skaitytuvo lizdą. Jei turite jau atspausdintas nuotraukas, kurias norėtumėte įkelti į kompiuterį, turėsite pasinaudoti skeneriu. Į Photo Gallery yra galimybė importuoti nuotraukas tiesiai iš suderinamo skenerio ar daugiafunkcio įrenginio (DFI) – nuotrauka bus apdorota taip pat kaip ir skaitmeninio fotoaparato, be to galėsite pridėti papildomą informaciją, kuri padės tvarkyti jūsų nuotraukų galeriją.

 

Tvarka

 

Jau importavote nuotraukas? Tuomet galite imtis jų tvarkymo. Su Photo Gallery ši užduotis tampa kur kas paprastesnė, nes leidžiama pridėti pavadinimus, užrašus, vertinimus bei raktažodžius perkėlimo metu arba po jo. Surūšiuotas pagal katalogus nuotraukas rasti kur kas paprasčiau, jums tereiks įvesti raktažodį Windows paieškos įrankyje ir rezultatų sąraše išvysite su juo susijusias nuotraukas.

 

Su Photo Gallery nuotraukas galima redaguoti bei tobulinti. Redagavimo režimas paleidžiamas įrankių juostoje paspaudus Fix mygtuką. Čia rasite pradinio lygio įrankius, galėsite keisti nuotraukos dydį, spalvas bei kontrastą, nuotrauką pasukti, apkarpyti, pašalinti raudonas akis ir t.t.

 

Pakoregavę nuotraukas galite imtis jų spausdinimo, bet vertėtų įsigyti gerą spausdintuvą. Jei nuotraukų spausdinti nenorite, bet norite jas nusiųsti draugams elektroniniu paštu irgi ne bėda, nes su Photo Gallery fotografijas galima optimizuoti, kad būtų patogiau išsiųsti, beje, galėsite sukurti nuotraukų pristatymą ir netgi įrašyti jas į DVD diską.

 

Tenka nuvilti patyrusius fotografus, nes Photo Gallery jiems pernelyg primityvi programa, tačiau ji nudžiugins bet kurį įmantrybių neieškantį vartotoją.