Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Tai, ko galbūt nežinojote apie Mėnulį

  • Mėnulis iš tiesų nešviečia, mums taip atrodo todėl, kad šis Žemės palydovas atspindi Saulės šviesą. Kaip tik todėl Mėnulis mums matomas tik tada, kada yra apšviečiamas Saulės. Mėnulio paviršius it asfaltas – akmenuotas ir tamsios spalvos. Dėl šios savybės jis atspindi labai nedidelę dalį, tik ~ 10%  ant jo patenkančių Saulės spindulių, tuo tarpu mūsų Žemė atspindi ~ 30%.
  • Vienos Mėnulio pusės mes niekada nematome, ji vadinama tamsiąja Mėnulio puse, tačiau tai nereiškia, kad tos pusės Saulės spinduliai nepasiekia, tai reiškia, kad tos pusės niekada nematyti iš Žemės. Taip jau yra, kad už tos Mėnulio pusės patekę objektai išsyk netenka radijo ryšio su mūsų planeta. Kol kas visa tai, kas yra nematomoje Mėnulio pusėje mums paslaptis.
  • Tikriausiai ne kartą esate stebėję Mėnulį, nesvarbu ar ilgesingą vakarą ar šiaip grožėdamiesi dangumi, tačiau tikrai turėjote pastebėti, jog jis nevienodos spalvos ir tam tikrose vietose turi tamsesnių bei šviesesnių dėmių. Kodėl yra šios dėmės? Astronomų teigimu, tai slėniai bei žemumos, kurios dar vadinamos „Mėnulio jūromis“, jos netgi turi pavadinimus. Štai rytinėje Mėnulio pusėje, kurią mes kuo puikiausiai matome, yra Krizių, Derlingumo, Audrų, Giedros, Ramybės vandenynai. Tiesa, nepamanykite, kad tos jūros yra tikros jūros, jose vandens nėra, o štai dulkių apstu.Šviesios Mėnulio pusės – tai kalnai, kurie kartais dar vadinami ne kalnais, bet žemynais.