Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Kuo vertingi špinatai?

 

spinataiLietuvoje špinatai auginti ir vartoti pradėti palyginus nesenai, o gaila. Ši daržovė puikiausiai auga mūsų krašte. Vartojimui tinkami lapai užauga per mėnesį, dėl to per vasarą galima nuimti ir kelis derlius. Auginami kaip salotos. Mėgsta trąšią ir drėgną dirvą, be to, šalčiams atsparūs.

Špinatai - natūralus, lengvai virškinamas baltymų šaltinis. Daugiau baltymų iš daržovių turi tik žirniai ir pupelės. Juose taip pat daug mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, vario, mangano, nikelio. Juose randama ir jodo, todėl ši daržovė labai tinka skydliaukės ligų profilaktikai. Špinatai  - natūralių vitaminų (C,B1,B2,B6,PP,K,E,D), karotino, folio ir kt. rūgščių, angliavandenių (fruktozės, gliukozės, sacharozės) bei flavonoidų šaltinis. Špinatuose esanti geležis, ypač chlorofilas, savo chemine sudėtimi labai panaši į hemoglobiną, todėl ši daržovė labai naudinga sergantiems mažakraujyste ir tuberkulioze. Vartojant špinatus gerėja širdies ir kraujagyslių sistemos veikla. Juose yra daug sekretino, kuris gerai veikia skrandžio ir kasos darbą. Naudingi, kai virškinamajame trakte kaupiasi dujos, kietėja viduriai, sergant diabetu, hipertonija. Taip pat jie stiprina nervų sistemą. Kadangi jų sudėtyje yra daug baltymų ir įvairių vitaminų, jie rekomenduojami dietinei mitybai, avitaminozių profilaktikai.

Nepaisant didelės maistinės vertės, daugeliui mūsų jie dar nėra įprasta ir mėgiama daržovė, ir ne visi sugeba ją deramai paruošti. Iš špinatų lapų gaminamos vitamingos salotos, verdamos sriubos, daromos tyrės, apkepai, garnyrai ir kt. patiekalai. Labiausiai dera su pieno produktais: sūriu, varške, grietinėle, taip pat su muskato riešutu, kedro riešutais, pomidorais, turkiškais žirniais. Taip pat labai tinka dietinei mitybai.

Jie skinami, kol būna švelnūs ir neperaugę. Peraugę tampa ne tik neskanūs, apkartę, bet net ir kenksmingi. Nuskintus lapus reikia tuoj pat suvartoti arba juos (ir iš jų pagamintus patiekalus) dėti į šaldytuvą ir saugoti ne ilgiau kaip 2 dienas. Šiltai laikomi per 24-28 val. iš juose esančių nitratų susidaro nitritai, kurie žalingi žmogaus organizmui. Dėl tos pačios priežasties niekada nešildykite špinatų valgių!

Kadangi špinatai turi daug rūgštynių rūgšties, nepatartina jų valgyti sutrikus vandens bei elektrolitų apykaitai, sergant podagra, kepenų ir inkstų ligomis.