Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Kuo vertingas česnakas?

 

cesnakasČesnakas mažina infarkto riziką. Jame yra eterinio aliejaus, kuris mažina cholesterolio kiekį organizme ir skystina kraują. Normaliai cirkuliuojant kraujui, kraujagyslės neužsikemša. Bet dėl tam tikrų priežasčių jose pradeda kauptis cholesterolis ir kitos medžiagos, kurios ilgainiui gali pakenkti ir sukelti pavojingas ligas. Šitaip galime išvengti aterosklerozės, kuri yra dažna širdies ligų priežastis. Česnakas išjudina kraujotaką ir pagerina smegenų aprūpinimą deguonimi. Todėl sugebame geriau susikoncentruoti ir rečiau ką nors pamirštame.

Česnakas apsaugo skrandžio ir žarnyno gleivinę. Kas nuolat jį valgo, perpus sumažina riziką susirgti skrandžio ir žarnyno vėžiu.

Česnakas garsėja kaip vienas stipriausių natūralių antiseptikų - jis stiprina imuninę sistemą, tai yra padeda kovoti organizmui su virusais ir ligomis. O mūsų klimato juostoje labai aktualu prieš šaltąjį sezoną tinkamai "apsiginkluoti". Be to, iš česnakų gaminamais įvairiais preparatais gydomos kvėpavimo takų ligos, lengvinami epilepsijos ar astmos priepuoliai. Sutrinkite kelias česnako skilteles ir sumaišykite su medumi. Tepkite skaudamas vietas. Taip natūraliai per kelis vakarus numalšinsite reumato skausmus.

Teigiama, kad česnake esančios sudėtinės dalys skatina plaukų augimą. Gal verta pabandyti: tris keturias česnako skilteles užpilti litru spirito, palaikyti kelias savaites tamsioje vėsioje vietoje. Turėsite puikų losjoną nuo plikimo ir plaukų slinkimo.

Geriausia česnaką vartoti šviežią, nes apdorotas termiškai jis netenka dalies savo savybių. Verdant česnako į puodą reikėtų dėti prieš pat nukaičiant - likus vienai dviem minutėm. Jo dėti galima į mėsos patiekalus, aštrias sriubas, įvairias salotas, padažus ir kt.

Žinoma, yra žmonių, kurie negali pakęsti stipraus specifinio česnako kvapo. Šios daržovės mėgėjai turėtų žinoti, kad aštrų jos aromatą neutralizuoja kava, pienas, citrina ar sukramtyta petražolių šakelė. Tačiau atminkite: česnako kvapas dar gali būti jaučiamas kelias valandas po valgio, nes jis iš organizmo pasišalina su prakaitu ir gali pakeisti jūsų naudojamų kvepalų ar kūno priemonių aromatus. Dabar vaistinėse galima įsigyti česnako kapsulių. Tai labai patogu žmonėms, kurie dėl tam tikrų priežasčių negali ar nenori valgyti česnako.