Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Kuo vertinga soja ir jos produktai?

 

sojaSoja – labiausiai paplitęs ankštinis augalas pasaulyje. Tai augalas, kurio pupelės sukaupia tiek baltymų, kiek negali sukaupti joks kitas augalas. Sojų baltymai labai vertingi, nes jie tirpsta vandenyje, lengvai pasisavinami, turi puikiai subalansuotų aminorūgščių ir todėl žymiai vertingesni už žirnių baltymus. Iš sojos pupelių gaminami įvairūs maisto produktai, kurie labai plačiai vartojami Tolimųjų Rytų virtuvėse. Kadangi sojos pasižymi daugybe savybių, būdingų pienui, labai dažnai jų produktus galima tapatinti su pieno produktais. Valgiai iš sojos yra labai vertingi pagyvenusiems žmonėms. Taip pat tiems žmonėms, kuriems yra sutrikusi medžiagų apykaita, sergantiems ateroskleroze, nutukusiems. Kadangi sojoje mažai angliavandenių, ji taip pat tinka sergantiems diabetu.

Miso (fermentuotų sojos pupelių masė), Japonijos sveikatos instituto tyrimų duomenimis, padeda pašalinti iš organizmo toksinus, sunkiuosius metalus ir sumažina atominės radiacijos neigiamą poveikį. Miso palengvina pagirias, nes valo organizmą nuo alkoholio, o rūkaliams padeda atsikratyti nikotino.  Kasdien nedideliais kiekiais vartojant miso sumažėja tikimybė susirgti kepenų, storosios žarnos, skrandžio vėžiu. Miso itin atnaujina gerąją florą žarnyne bei reguliuoja kraujo spaudimą. Japonijoje labai mėgstama ryte suvalgyti dubenėlį miso sriubos, kuri tradiciškai verdama su jūros žole - kombu arba wakame. Tokie pusryčiai suteikia žvalumo ir energijos visai dienai. Miso taip pat yra populiari įvairių padažų sudedamoji dalis.

Natto (fermentuotos sojos pupelės) padeda išvengti insulto, palengvina sergančiųjų sinusitu būklę, padeda išvengti ir palengvina širdies ligas, didina seksualinę potenciją bei apsaugo nuo degeneracinių smegenų sutrikimų. Natto turi labai stiprų aromatą, dėl kurio natto žmonėms arba labai patinka arba jo tiesiog negali apkęsti, todėl dažniausiai jis yra vartojamas nedideliais kiekiais šalia kitų patiekalų. Užtenka ir nedidelio kiekio, kad užtenkamai pasisavinti naudingų natto medžiagų.

Tempeh (sojų pupelių masė, fermentuota su tam tikru pelėsiniu grybu) yra skanus, sotus ir maistingas sojos patiekalas, turintis daug baltymų, vitaminų ir mineralų.

Sojos padažas žmogaus sveikatai naudingas tik tuo atveju, jei yra gaminamas pagal senovinį autentišką receptą - turi būti vartojamos visavertės nenuriebintos sojos pupelės ir fermentacijos procesas nėra pagreitinamas cheminėmis medžiagomis.

Tofu (sojų sūris) yra tik dalinai fermentuotas, todėl šiek tiek turi natūralių toksinų. Vartojant tofu nedideliais kiekiais retomis progomis kartu su jūros gėrybėmis yra išvengiama mineralų trūkumo.