Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Kai kurios alaus rūšys ir jų savybės

Jau nuo senų senovės žmonės gėrė alkoholinius gėrimus. Gali būti, kad vienas iš alkoholinių gėrimų – alus, buvo išrastas netyčia, sumaišius miežius su vandeniu ir juos palikus, o tada prasidėjo fermentacijos procesas ir gimė gėrimas, be kurio daugelis vyrų šiandien neįsivaizduoja savo savaitgalio. Įdomu tai, kad alus Egipte buvo naudojamas ligoms gydyti, jis buvo įmaišomas į gydomuosius mišinius. Su alumi buvo susiję ir kiti ritualai, pavyzdžiui, jei vyras moteriai pasiūlydavo gurkštelti alaus iš savo bokalo, vadinasi, ši pora susižadėjo. Taigi, alus jau seniai buvo žinomas plačiajame pasaulyje ir su juo buvo susijusios įvairios tradicijos. Europoje alus labiau paplito Romos laikais. Alus buvo populiarus ir viduramžiais, ir vėlesniais laikais, geriamas aukštuomenės ir paprastų žmonių. Per tą laiką buvo išrasta begalės alaus rūšių, keletą jų šiame straipsnyje ir aptarsime.

 

  • “Bitter”. Alaus rūšis labiausiai paplitusi Anglijoje. Šis alus turi rausvą atspalvį, yra sauso skonio ir turi gerai jaučiamo apynių kartumo. Dažniausiai būna viso labo 3,5% alkoholio tūrio, bet gaminamas ir stipresnis.

 

  • “Altbier”. Gaminamas Vokietijos šiaurinėje dalyje pagal senovinę technologiją, kai naudojama daug apynių. Kartais “Altbier” gaminamas iš kviečių salyklo. Šis alus aromatingas, kartus, turi vario atspalvį.

 

 

  • “Porter”.  Šis alus pasižymi įvairiu skoniu, nes gali būti tiek kartus, tiek salstelėjęs. Yra tamsios spalvos, dėl tam tikru būdu paruošiamo salyklo. Šio alaus konsistencija kiek tirštoka.

 

  • “Stouts”.  Tai tradicinis airių alus. Jo sudėtyje yra stipriai degintų miežių. Kartais naudojami ir avižų priedai. Kaip ir “Porter”, šis alus yra tirštokas, tamsios spalvos, jo puta standi. Pasižymi švelniu ir ilgai išliekančiu skoniu.

 

 

  • “Pilsener”. Jo yra dvi rūšys: Bohemijos ir vokiškasis “Pilsener”. Vokiška šio alaus rūšis – pasaulinis standartas. Bohemijos rūšis, kuri radosi Pilzene, yra kiek tamsesnio atspalvio ir kartesnio skonio.

 

          “Lager”. Tai amerikietiškas alus. Jis švelnaus skonio, jame daugiau angliarūgštės  nei   europietiškame aluje. Gaminant “Lager” alų naudojami ryžių arba kukurūzų priedai.