Margutis – atgimimo, derlingumo, bundančios gamtos simbolis. Nuo senų laikų gyvuoja tradicija per Vėlykas stalą papuošti margintais kiaušiniais – margučiais. Seniau kiaušinius margin vašku, naudojo įvairias žoleles iš gamtos, svogūno lukštą. Dabar atsirado įvairių technikų: margučiai apklijuojami lipdukais, dažomi dažais, netgi įvairiais lakais. Tiesa, lakais dažytų margučių geriau nevalgykite. Dažymui naudojami kuo tvirtesniais lukštais, nesuskilę, kietai virti kiaušiniai. Kodėl gi bent vienais metais neatsisakius sintetinių dažų ir nepabandžius pasigaminti margučių pasitelkus senovėje naudotas priemones?
Vašku puošti margučiai
Vašku ornamentuojami išvirti nedažyti kiaušiniai. Vaško spalva priklausys nuo to, kiek laiko jį kaitinsite. Trumpiau kaitintas vaškas šviesus, o ilgiau kaitintas vaškas tamsus. Marginimui jums prireiks metalinės adatėlės su galvute, įtvirtintos į medinį kotelį. Vaškas nuo lukšto neatšoks, jei kiaušinis bus pakankamai šiltas. Vaškas neturi būti per karštas, nes kitaip, braukiant per lukštą nutįs. Vašku margintas kiaušinis merkiamas į šaltus dažus. Kai kiaušinis nusidažo, vaškas ant jo paliekamas, o kartais nugramdomas. Vašku margintiems kiaušiniams galite pasiruošti gamtinių dažų: ąžuolo, juodalksnio arba alksnio žievęs susmulkinkite, pavirkite apie valandą vis įpildami vandens, į nuovirą pridėkite surūdijusių gelžgalių. Šitaip išgausite tamsias spalvas bei atspalvius. Žemaičiai tokį kiaušinių marginimo būdą vadino dažymu “gelažuniais”.
Augaliniai dažai
Lengviausia kiaušinius marginti augaliniais dažais: bruknių lapais, sąmanomis, žolių stiebais, kiaušinių lukštais, šienos kuokštu, įvairiomis žolelėmis. Kiaušiniai nusidažys tabako spalva, įvairiais geltonais atspalviais, žalsvai. Dažymo porcesas vyksta taip: į puodą pridėkite įvairiausių žolelių, viską pavirinkite. Būsimus margučius dėkite tiesiai į nuovirą, galite juos apraišioti svogūnų lukštais arba žolelėmis. Šitaip gausite ornamentą. Geromis dažomosiomis savybėmis pasižymi konkorėžiai, augalai, turintys daug tanino, riešutai, ąžuolo žievė. Augalų dažomąsias savybes sutvirtinsite valgomąja druska.