Keletą bendrųjų stalo serviravimo nuostatų tau atskleidžiau pirmoje šio straipsnio dalyje. Šioje sužinosi apie peilių, šaukštų bei taurių išdėliojimą. Bei keletą tikrai naudingų patarimų. Juos žinodama tikrai labiau savimi pasitikėsi ir jausiesi labiau atsipalaidavusi savo organizuojamo priėmimo, vakarėlio ar šventės metu. Taigi pirmyn mokytis :)
Peiliai ir šaukštai
Peilius visada dėliok dešinėje lėkštės pusėje, ašmenimis atsuktais į lėkštę. Trys dažniausiai naudojami peilių tipai yra tokie patys kaip ir šakučių – vkarienės, žuviai bei salotoms skirti peiliai. Vakarienei skirtą peilį dėl arčiausiai lėkštės. Žuvies bei salotų peilius dėl atsižvelgdama į tai, ką pateiksi pirmiausiai. Svistui skirtą peilį dėk įstrižai sviesto lėkštelės taip, kad rankena būtų atsukta į lėkštę, o ašmenys – žemyn. Jei vakarienei (ar pietums – jokio skirtumo) pateiksi sriubą ar vaisių patiekalą, tai šaukštą padėk dešinėje už peilių.
Taurės
Prie vienos lėkštės padėk ne daugiau nei 5 taures. Vandeniui skirtą taurę dėk tiesiai virš peilių. Taurę šampanui dėk šalia skirtosios vandeniui dešinėje jos pusėje. Atsižvelgdama į tai, kokiu maistu vaišinsi svečius, raudono, balto vyno ir chereso taurės dedamos šalia vandens ir šampano taurių, iš kairės į dešinę pusę.
Patarimai
- Kava ir arbata gali būti patiekiama su desertu arba po jo. Antrasis variantas tau leidžia prie kavos svečius dra pavaišinti šokoladu, vafliais ar kitokiais saldumynais. Tačiau labai tikėtina, kad po deserto kitų saldumynų svečiai tikrai atsisakys.
- Vyną ar kitokį alkoholį pilstyti turėtum tu pati, tačiau taip daugumai svečių gali teki ilgokai palaukti. Visuomet gali pagalbos paprašyti savo svečių.
- Visuomet turėk atsarginių lėkščių – maža kada gali vieną sudaužyti ar svečias, prieš patiekiant pagrindinį patiekalą, savo pirmąją lėkštę jau buspanaudojęs.
- Lėkštę su maistu svečiui padėk taip, kad mėsa, vištiena ar bet koks kitas pagrindinis patiekalas būtų ties 6 valanda. Taip išryškinsi maistą ir galėsi jį išdėlioti taip, kad jis atrodytų gražiausiai, nes žinosi, iš kurios pusės į maistą žiūrės tavo svečias.
- Niekada svečiams neduok karštų lėkščių, nebent tai neišvengiama. Jei jau kitaip neišeina, tai svečius įspėk.
- Taip pat atsargiai elkis su karštais gėrimais ar užkaitintais padažais.
- Turėk omenyje, kad tikrai ne visi svečiai geria alkoholinius gėrimus. Tokiam atvejui turėk alternatyvų ir niekada dėl tokio svečių pasirinkimo nejuokauk – gali sveečią įžeisti, nes jo pasirinkimas nevartoti alkoholio gali būti susijęs su religija, etininėmis ar socialinėmis priežastimis.
Į viršų