Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimaiTransportasNekilnojamasis turtasStatyba, remontasViskas namamsTelefonaiDarbas, mokslasTechnikaLaisvalaikisDrabužiaiKompiuterijaVerslasViskas nemokamaiPrekės vaikams

Stalo serviravimas (1 dalis)

  • Autorius
Kvietiesi svečius į namus ir nori suruošti formalų priėmimą? Tuomet turi žinoti bent jau pagrindines stalo serviravimo taisykles (nesugalvok jomis vadovautis, jei kvietiesi artimų draugų būrelį ir ruošiatės kepti šašlykus – tuomet toks serviravimas atrodys mažų mažiausiai juokingai :) ). Šiame straipsnyje jas ir pasistengsiu atskleisti – sužinosi kaip ir kiek padėti lėkščių, šakučių. (Antrojoje dalyje sužinosi apie peilių, šaukštų ar taurių išdėliojimą). Taip pat atskleisiu keletą bendrųjų patarimų bei nuostatų. Pavyzdžiui, ar žinojai, kad serviruodama stalą turi atkrepti dėmesį, jog centrinis salo akcentas (pagrindinis patiekalas, puokštė, žvakidė ar pan.) turi būti padėtas tiksliai stalo centre. Sėdėjimo vietos, o tai reiškia, kad tuo pačiu ir lėkštės, įrankiai ir taurės vieni nuo kitų turi būti išdėstyti vienodais atstumais. Geometrinis išdėstymas suteikia stalui estetikos ir tvarkingumo. Gėlių ir kitų papuošimų išdėstymas nereikalauja tokio tikslumo, tačiau visada gražiausiai atrodys, jei juos simetriškai išdėliosi aplink centrinį stalo akcentą. Bendrosios nuostatos Turbūt jau ir pati žinai, kad stalo įrankiai yra išdėstomi „išvirkščia tvarka“. Tai reiškia, kad žmogus anksčiausiai pateiktam patiekalui naudos toliausiai nuo jo lėkštės sudėtus įrankius. Keičiantis patiekalui, kaip žinia, naudojami vis kiti įrankiai ir vėlgi tokia pačia tvarka – imami išoriniai. Tačiau viskam yra riba – prie kiekvienos lėkštės gali būti padėta ne daugiau nei trys šakutės ir trys peiliai. Išimtis yra taikoma tada, jei norėsi svečius pavaišinti austrėmis. Tuomet prie padėtų trijų galėsi padėti ir ketvirtą būtent šiam patiekalui. Jei patiekalų neskaitant deserto yra daugiau, nei trys, tai papildomiem patiekalam įrankiai yra atnešami su maistu. Salotoms skirtą šakutę ir peilį taip pat pateik kartu su atnešamomis salotomis. Tas pats galioja ir desertui valgyti skirtiem įrankiams – juos atnešk kartu su desertu. Lėkštės Pagrindinė maisto lėkštė (ta, kuria paserviruoji stalą) prieš patiekiant pagrindinį patiekalą nuo stalo gali būti nenuimama. Atnešus pagrindinį patiekalą, jo lėkštę dėk į jau esamą ant stalo (be abejonės jei toji dar yra švari). Paprastai pagrindinė lėkštė pakeičiama prieš patiekiant trečiąjį patiekalą (pirmasis pateikiamas iš virtuvės su lėkštėmis ir lėkštė dedama į pagrindinę lėkštę, antrasis valgomas iš pagrindinės). Jei reikia patiekti sviestą, tai jo lėkštelę padėk kairėje lėkštės pusėje virš šakučių. Šakutės Per didesnę vakarienę paprastai yra pateikiamos trys šakutės – vakarienės, žuvies ir salotų šakutės. Vakarienės šakutė visada yra didžiausia. Ji dedama iš kairės pusės arčiausiai prie lėkštės, nes bus naudojama paskutinė. Likusias padėk taip, kokia tvarka jos bus naudojamos (pirmiausia naudojamą dėk toliausiai nuo lėkštės).