Servetėlės – neatskiriama vaišių stalo dekoravimo dalis. Serviravimui gali būti naudojamos tiek lininės, tiek medvilninės, tiek popierinės ar audinio pakaitalo servetėlės. Jos stalui gali suteikti arba elegancijos ir oficialumo, arba spalvingumo ir žaismingumo – priklausomai nuo to, kokias servetėles pasirinksite ir su kokiais stalo akcentais derinsite.
Šį kartą dar du servetėlių lankstymo būdai – „žvakė-vėduoklė“ ir „vėduoklė taurei“.
„Žvakė-vėduoklė“
Kartais puošiant stalą norisi kai ko išskirtinio. Šis lankstymo būdas yra kaip tik toks. Beje, kuo didesnę servetėlę naudosite, tuo didesnės „žvakės“ bus.
1. Pasidėkite servetėlę prieš save blogąja puse į viršų;
2. Lenkite abi puses link vidurio taip, kad jos susitiktų centre. Kraštus gerai prispauskite;
3. Kiekvieną iš keturių servetėlės kampų atlenkite į išorę taip, kaip parodyta paveikslėlyje;
4. Pradėdami nuo apačios vyniokite servetėlę į rulonėlį (iki pusės);
5. Likusią pusę sulankstykite kaip akordeoną;
6. Perlenkite servetėlę pusiau;
7. Dėkite sulankstytą servetėlę į pasirinktą taurę.
„Vėduoklė taurei“
Šis lankstymo būdas yra vienas papraščiausių ir aišku užimančių mažiausiai laiko. Sulankstytos servetėlės nereikia lyginti ir šiam lankstymui tinka praktiškai bet kokia.
1. Pasidėkite servetėlę prieš save blogąja puse į viršų;
2. Perlenkite servetėlę pusiau taip, kad atvirasis kraštas būtų atsuktis į jus;
3. Perlenkite servetėlę dar kartą pusiau (iš dešinės į kairę);
4. Lankstykite servetėlę kaip „akordeoną“;
5. Sulankstykite ją visą;
6. Vieną galą kelis centimetrus užlenkite į viršų ir kitam galui leiskite išsiskleisti;
7. Užlenktąjį galą įstatykite į taurę ir leiskite „vėduoklei“ pilnai išsiskleisti.
Į viršų