Mikrobangų krosnelė - buityje naudojamas elektros prietaisas greitam maisto sušildymui, kurio veikimo pagrindą sudaro viduje sklindančios mikrobangos. Mikrobangų krosnelė, kaip žinia, turi daug priešininkų. Tačiau šiuo prietaisu naudojasi beveik visi ir diskusijos dėl mikrobangų krosnelės žalingumo kyla tik iš nežinojimo, kaip ji veikia. O veikia ji štai tokiu principu: į įprastinį srovės tinklą įjungtas magnetronas kuria mikrobangas. Mikrobangos prasiskverbia pro mikrobangų krosnelėje esantį indą su maistu, bet neįveikia metalinio krosnelės korpuso. Jos priverčia vandens, riebalų ar cukraus molekules maiste virpėti, taip didindamos jų šiluminę energiją ir kartu sušildydamos maistą. Kadangi bangos krosnelės viduje sklinda atsispindėdamos nuo sienelių įvairiomis kryptimis, maistas sušyla tolygiai. Daugumoje mikrobangų krosnelių galima kepti mėsą, gaminti desertus, lydyti šokoladą, virti sriubą, atitirpinti maisto produktus ir t.t.
Daugelis baiminasi dėl mikrobangų krosnelės keliamo pavojaus sveikatai, tačiau ji galėtų pakenkti nebent tuo atveju, jei įlystumėte į jos vidų. Krosnelės tikrai nespinduliuoja bangų į išorę – paprasčiausiai todėl, kad magnetrono - prietaiso, kuris krosnelėje generuoja mikrobangas– bangos ilgis yra tik 12,4 cm, tad šios bangos tiesiog negali išsiveržti už krosnelės sienelių. Visos krosnelės gaminamos iš metalo, kuris sustabdo šias bangas, be to, mikrobangų krosnelę atidarius ji nustoja veikusi. Moksliškai kol kas nėra įrodyta, kad kažkas iš žmonių būtų nukentėjęs dėl mikrobangų krosnelės poveikio. Mikrobangų krosnelės netgi turi savų privalumų, nes maisto produktai, gaminami jose, praranda mažiau vitaminų, neapdega. Tiesa, vertėtų atminti, kad nereikia skubėti ištraukti maisto iš mikrobangų krosnelės tik nustojus jai veikti, nes išsuktos molekulės nenurimsta iš karto, tik išjungus krosnelę. Pavyzdžiui, jei gaminote maistą 5 minutes, leiskite jam dar 2 minutes pastovėti. Taip pat vertėtų žinoti, kad smulkesnius maisto gabalus patariama dėti į lekštės vidurį, o stambesnius į lėkštės kraštus, nes mikrobangos krosnelės viduje nepasiskirsto tolygiai, krosnelės padėklui sukantis daugiausiai energijos gauna tos patiekalo dalys, kurios yra kuo toliau nuo centro. Geriau nustatyti trumpesnį mikrobanginės krosnelės veikimo laiką ir patikrinti, ar maistas jau tinkamas vartoti, jei ne - dar pakaitinti. Jei gaminate ar šildote sultingus produktus reikia pridengti, kad nesudžiūtų. Produktus, kurie yra su odele reikia subadyti, kad nesuplyštų. Į mikrobangų krosnelę nedėkite metalinių ir su metaliniais papuošimais indų.
Rinkdamiesi mikrobangų krosnelę atkreipkite dėmesį į tai, kokias funkcijas ji atlieka: ar yra joje grilis, priverstinės konvekcijos režimas, paskirstantis karštą orą, skrudinimo režimas, ar ji gali gaminti maistą garais. Mikrobangų spinduliavimo intensyvumas (galingumas) matuojamas vatais (W). Kuo didesnis spinduliavimo galingumas, tuo greičiau paruošiamas maistas.
Į viršų