Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Medinių fasadų dažymas (2 dalis)

Mediena – natūrali statybinė medžiaga, plačiai naudojama nuo seniausių laikų iki šių dienų. Tai sąlygoja nepabostanti išvaizda, ilgus šimtmečius kaupta panaudojimo patirtis ir paprastumas. Ankstesniai amžiais gyvenamiesiems namams statyti buvo naudojami rąstai. Nuo praeito šimtmečio, atsiradus lentpjūvėms, dažniau naudojamos pjautos ir obliuotos lentos. Apdorojimo būdas priklauso ne tik nuo pageidaujamo rezultato, bet ir nuo oro sąlygų. Kaip tik todėl dažyto paviršiaus būklė geriausiai atspindi atmosferos įtaką. Jeigu dažnas gerai išsilaikęs, perdažyti tikslinga tos pačios rūšies dažais. Renkantis apdorojimo metodus, atsižvelgiama į paviršiaus priežiūros paprastumą. Ekologiškumas taip pat lemia, kokį metodą pasirinkti. Dažant lauke, darbo apsaugos taisyklės nereikalauja naudoti tik vandeniu skiedžiamus dažus, bet taip į aplinką patenka mažiau organinių tirpiklių.

 

Pirmoje šio straipsnio dalyje jau rašėme apie parengiamuosius darbus, valymą šepečiu ir gramdymą, šarminį plovimą, aptarėme, kaip pašalinti pelėsius.

 

Dažų šalinimas

Jei dažytas paviršius labai apleistas, dažų sluoksnis storas – dažus būtina visiškai pašalinti. Labiausiai paplitęs yra mechaninis dažų šalinimo būdas specialiais įrankiais arba smėliasrove. Taip pat tinka terminis būdas orapūte arba cheminis, naudojant įvairias dažų šalinimo priemones. Šalinant dažus smėliasrove, mediena veikiama gana stipriai, todėl gana dažnai pažeidžiama. Šalinant dažus terminiu būdu, nuo šilumos senų dažų sluoksnis suminkštėja tiek, kad galima pašalinti mentele ar grandikliu. Būtina sekti, kad mediena per daug neįkaistų, nes gali persikreipti arba apsvilti. Cheminėmis priemonėmis dažniausiai šalinami nedideli dažų plotai.

 

Naujausios dažų šalinimo priemonės yra be chloruotų angliavandenilių, todėl jos mažiau kenksmingos negu metilenchlorido pagrindu pagamintos priemonės. Dažų liekanos laikomos žalingomis, jų utilizacija gali sukelti keblumų. Dažų šalinimas cheminiu būdu – lėtas ir didelių pastangų reikalaujantis procesas. Šis metodas taikomas tada, kai naujai apdorojamas paviršius, būtina laikytis griežtų valymo reikalavimų ir (arba) pagrindo paviršius nepakelia didelės mechaninės apkrovos, pavyzdžiui, valymo smėliasrove arba orapūte.

 

Lentų keitimas

Jei statinys sugadintas ar esama supuvusių bei kitaip pažeistų apdailos lentų, jas reikia pakeisti. Todėl perdažant, būtina nepamiršti, kad dažomi ir nauji, ir seni paviršiai.

 

Paviršiaus apdorojimo laikas

Išorines lentas patartina apdoroti kuo anksčiau. Paprastai statyboms tiekiama mediena būna pakankamai sausa ir tinka dažyti, joje yra mažiau negu 20% drėgmės. Išimtis yra įsotinta mediena. Dėl didelio drėgnumo ją galima dažyti tik po pusės metų. Šios rekomendacijos yra pagrįstos norvegų ir amerikiečių moksliniais tyrimais. Jie įrodė, kad, uždelsus apdoroti paviršių vos kelis mėnesius, žymiai susilpnėja dažomų paviršių patvarumas.