Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Dekoratyvios gipsatūros

Gipso lipdinių ir gipsinių skulptūrų paklausa šiuolaikiniuose interjeruose ir elitiniuose būstuose vis labiau auga – tai gražu, stilinga, madinga. Būsto sienos ar lubos, dekoruotos meninėmis gipso kompozicijomis, kuria aukštuomenės namų nuotaiką. Kad „tikrasis grožis“ neatrodytų neskoningai, reikia žinoti, kur gipso lipdinius klijuoti, kaip tinkamai jais dekoruoti.

 

Taip jau yra, kad permainų metais architektūra atsigręžia į chrestomatinius interjerų ir eksterjerų pavyzdžius – praėjusių kartų šedevrus. Tiesa, visai nebūtina iš savo būsto padaryti Versalio rūmus. Vis dėlto kodėl nepanaudoti dvaro dekoro motyvų?

 

Gipsas – seniausia statybos, pastatų puošybos ir skulptūrų, bareljefų darymo medžiaga. Gipsu glaistytos sienos yra išlikusios net Egipto piramidėse (4000 m.pr.Kr). Masė iš smėlio, kalkių arba gipso ir vandens buvo naudojama galutinei sienų apdailai tiek viduje, tiek išorėje. Kaip jau buvo minėta, iš gipso taip pat buvo daromos atskiros dekoravimo detalės, skulptūros bei stambios formos architektūros objektai. Viduramžiais ši medžiaga taikyta gaminant menines architektūros detales, puošiant pastatų fasadus ir interjerus. Būtent tos atskiros detalės ir buvo pirmieji gipso lipdiniai, reljefiški papuošimai (figūros, ornamentai).

 

„Tikrasis“ gipsas kilęs iš Prancūzijos. Baroko laikotarpiu Paryžiuje ši medžiaga buvo itin populiari, nes lengvai randama Paryžiaus apylinkėse tekančių upių baseinuose. Gipsas išgaunamas garinant 120 – 180 °C karštyje, tol, kol visai išgaruoja vanduo ir lieka tik purūs balti milteliai. Ištirpę vandenyje, jie sustingsta į vienalytę, tvirtą kaip marmuras masę. Atsiradus šiuolaikinėms medžiagų formavimo technologijoms, rankų darbo gipso lipdiniai bei liejiniai dėl daug paprastesnės ir produktyvesnės gamybos pradėti masiškai naudoti.

 

Kad namai atrodytų prabangūs, lipdiniai puošnūs, bet nebūtų per brangūs, galite patys pasidaryti gipsinį sienų ar lubų dekorą:

 

  • Paprastai modelio eskizas daromas iš molio. Jeigu daug detalių, lipdykite iš paprasčiausio plastilino, vaško arba kitos, želatinos turinčios medžiagos.
  • Nulipdytame modelio eskize atidžiai nudailinkite detales.
  • Pagal jau turimą eskizą daromas negatyvas – lipdinio “juodraštis”. Eskizas apliejamas G3 rūšies gipsu (gipsas skirstomas į rūšis nuo G1 iki G10).
  • Labai aštriu peiliuku nudailinkite modelio kraštus, nugludinkite paviršių, kad būtų kokybiški tikrieji ornamentai. Galiausiai modelį nulakuokite arba padenkite pokosto sluoksniu.
  • Gipsatūros bus liejamos formoje: padarykite įspaudą elastingoje masėje, pavyzdžiui, ne visai sušalusiame vaške, plastiline ir pan. Turėdami modelį, tokių formų galėsite pasidaryti tiek, kiek reikės.