Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Kaip atsirado tabakas

Tiesą sakant, tabakas iki šių dienų kelia mokslininkų ginčus. Vis dar nesutariama dėl jo atsiradimo amžiaus, gaminimo, poveikio ir pan. Visgi dėl vieno dalyko sutinka visi: tai yra narkotikas, prie kurio priprantama. Nepaisant to, tabako šlovė neblėsta ištisus tūkstantmečius. Štai senovės Amerikos indėnai pūsdami į viršų dūmą tikėjo, kad jis yra tarpininkas tarp realybės ir dvasių pasaulio, o jų taikos pypkė suvienydavo net didžiausius priešus. O, pavyzdžiui, majams rūkymo procesas atrodė toks dvasingas, kad net debesis jie laikydavo dūmais iš dievų rūkomų pypkių.

Tabaką Europai padovanojo didysis atradėjas Ch. Kolumbus. Kaip tik per jo ekspediciją atradę vadinamąjį Naująjį pasaulį europiečiai pirmąkart išvydo tabako lapus ir užuodė jų dūmą. Suintriguotas čiabuvių ritualų, vienas iš jūreivių Rodrigo de Jerezas pabandė užtraukti dūmą. Patiko. Grįždamas namo pasiemė ir tabako, kurį pasiūlė europiečiams. Tiesa, priekabiajai to meto bažnyčiai tabakas pasirodė įtartinas, tad pakrišktijo jį „velnio dūmais“, o propaguotoją R. de Jerezą įgrūdo į kalėjimą. Pavėlavo. Procesas jau buvo įsibėgėjęs. Jūreiviai su malonumu pešė dumą ir į Europą gabeno vis daugiau tabako. XVI a. viduryje ambasadorius J. Nikotas, susižavėjęs tabako savybėmis ėmė jį propaguoti kaip vaistą nuo galvos skausmų. Net padovanojo jo Prancūzijos karaliaus motinai, kentėjusiai nuo migrenos. Pasakojama, kad ši, uostydama tabako miltelius, iš tiesų pasveiko. Pasklidęs gandas uostomąjį tabaką veikiai išpopuliarino tarp įvairių Europos šalių dvariškių, o to meto gydytojai ėmė teigti, esą tai vaistas kone nuo visų ligų. Taip žmonija buvo įpratinta prie tabako. Vėliau šio augalo kaip visagalio vaisto mitas buvo sutriuškintas į šipulius. Imta kalbėti apie žalingąsias jo savybes, bet „velnio dūmai“ jau buvo pernelyg pasklidę. Rūkalių nesudrausmindavo net kai kuriose šalyse taikytos griežtos bausmės – dažniausiai nupjauti nosį.

1828 m. Ispanijoje buvo pagaminta pirmoji cigaretė – greito ir patogaus tabako vartojimo produktas. Rūkymo populiarumas įgijo dar didesnį pagreitį. Pastaruoju metu daugelis šalių šį žalingą įprotį bando pažaboti, bet kol kas tai primena kovą su vėjo malūnais.