Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Ar mokate dovanoti?

Mūsų gyvenimas pilnas švenčių, kurios mums dovanoja ne tik malonias akimirkas, bet ir užkrauna galvos skausmą. Dažnai sunku išrinkti dovaną net artimiausiam žmogui, tai kaip tuomet įtikti kolegai ar bosui, kurio beveik nepažįstame? Tuomet ir prireikia ne tik išradingumo ir drąsos, bet ir išmanyti etiketo normas bei taisykles.

Ko geriau nedovanoti

Belaužant galvąapie dovanas, dovanos, dovanojimas, kaip elgtis dovanojant bei  gaunant dovana, kaip elgtis, ką nupirkti dovanų, kartais labai naudinga prisiminti, ko pirkti nereikėtų. Praktika įrodė, kad vyriškosios lyties atstovą nudžiuginti sunkiausia nauju kaklaraiščiu. Net jei esate matę visus kolegos darbo kostiumus, niekada nebūsite tikri dėl jo mėgstamų spalvų ir skonio. Tuo tarpu moteriai sunkiausia įtikti kvepalais. Taip pat nedovanokite gyvūnų, netgi labai mielų, prieš tai nepasitarę su asmeniu, kuriam ruošiatės pirkti dovaną. Ne visada pradžiugins ir dovanotas paveikslas ar reprodukcija. Nemaloni situacija gali susidaryti tada, jei pas šventės šeimininką dažnai lankotės namuose, nes jis bus įsipareigojęs pasikabinti netinkamą paveikslą. Nepatartina dovanoti suvenyrų, nes namuose jie gali tapti nereikalingais dulkių rinkėjais.

Kai skubate

Kartais apie tai, kad reikės kažką sveikinti, sužinome per vėlai. Jei neturite laiko išrinkti dovaną, kartais pakanka ir gėlių. Graži spalvinga puokštė visada gerai nuteikia. Jei manote, kad dovanoti gėlių neužtenka, nupirkite gero vyno ar brangių saldainių.

Dovanos įteikimas

Teikiant dovaną dažnai nežinome, ką pasakyti. Jei dovanojate servizą, lygintuvą arba puodų rinkinį, kalba pati dovana. Kas kita, jei nusprendėte padovanoti ką nors originalaus. Jei dovanojate įmantrią užrašų knygutę, turėtumėte pasakyti kokį gražų žodį, pavyzdžiui, kad tikitės, jog ji pravers sudarant dienos planus ir padės nepamiršti svarbiausių datų.

Kaip elgtis gavus dovaną?

Dovaną būtina išvynioti visų akivaizdoje, ją pagirti ir dar kartą širdingai padėkoti. Gautos dovanos jokiu būdu negalima kritikuoti dovanojusiojo akivaizdoje. Nepasitenkinimo ar nusivylimo neturėtų rodyti nei jūsų akys, nei išraiška. Tik jei pasirodys, kad gavote per brangią dovaną, galite užsiminti, jog jums nederėtų priimti tokio brangaus daikto. Priimant dovanas derėtų atsistoti, o po to pakviesti svečius prie vaišių stalo. Gautais dovanų saldainiais ar kitokiais saldumynais, alkoholiniais gėrimais mandagu pavaišinti ir svečius.