Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Polenta: pigu, skanu ir sveika

Polenta – patiekalas kilęs iš Italijos. Gaminamas iš kruopų, o jos – turbūt pigiausias maisto produktas. Tačiau tikriausiai net neįtariate, kad patiekalas iš jų nė trupučio neprimins košės. Atrodo, greičiau kaip pyragas, o su kepta šonine ar dešrelėmis itin gardu. Iš pačių paprasčiausių kukurūzų kruopų, vandens ir druskos galite pasigaminti patį tikriausią stebuklą.

Jau Senovės Romoje kruopų košės buvo pagrindinis ir svarbiausias liaudies maistas. Daugiausia tada maitinamasi buvo kviečių kruopomis, grikiais. Paskui Kolumbas atrado Ameriką ir kukurūzus. Per Ispaniją kukurūzų grūdai atkeliavo į Italiją ir čia imta juos malti į miltus. Italai tai vadindavo pulmentum, t.y. polenta.

Kodėl kukurūzų kruopos mums naudingos?

Kukurūzų kruopos turi labai daug vitamino A. Jis tiesiog būtinas odai, nes apsaugo ją nuo raukšlių susidarymo. Šis vitaminas reikalingas normaliam kaulų, dantų formavimuisi, augimui. Kai jo trūksta, sunkiau gyja žaizdos. Persišaldžius organizmas jo sunaudoja iki 60 procentų, todėl tuomet atsargas reikia papildyti. Tyrimai rodo, kad pakankamas vitamino A kiekis organizme gali sumažinti riziką susirgti kai kuriomis vėžio ligomis.

Kasdien organizmui reikia vidutiniškai 800 mikrogramų vitamino A. Kukurūzų grūduose jo yra net 185 mikrogramai.Aišku, kukurūzų kruopose vitamino A gerokai mažiau, tačiau visos kitos puikiosios kukurūzų savybės išlieka.

Kaip virti polentą?

  • 1,5 l vandens;
  • 1 šaukštas rupios druskos;
  • 400 – 500 g kukurūzų kruopų.

Užvirkite vandenį ir pasūdykite. Tada lėtai ir nuolatos maišant supilkite kukurūzų kruopas. Tai labai svarbu: jei paskubėsite, košė sukris gumulais. Subėrus visas kruopas, sumažinkite ugnį ir nuolatos maišant virkite bent jau apie pusvalandį. Tada košę išverskite ant medinės pjaustymo lentelės. Galima tiekti iškart. O galima užkloti švariu virtuviniu rankšluosčiu ir palikti, kad atvėstų. Polenta visada pjaustoma tvirtu siūlu.

Polenta tinka su įvairiausiai padažais. Taip pat galite ją užpilti ir paprasčiausiais spirgučiais ar lydytu sviestu. Patys italai polentą mėgsta valgyti su grybų padažu: ypač baravykų.