Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Ar galima namie užsiauginti egzotinių vaisių?

Vazonuose galima auginti daugelį egzotinių vaismedžių: apelsinų, citrinų, mandarinų, mangamedžių, papajas vedančių melionmedžių, kavamedžių, juodmedžių ( ant šių medelių užauga persimonai). Pakanka į vazonėlį įkišti paprastą parduotuvėje pirkto vaisiaus sėklą, ir netrukus ji veikiausiai išleis daigelį. Tiesa, norint, kad augalas išdygtų greičiau, sėklą reikėtų laikyti ant visuomet drėgnos vatos šiltoje vietoje ir sodinti tik tuomet, kai daigelis pasirodys. Tačiau iš sėklų auginami citrusiniai vaisiai žydėti veikiausiai pradės po dešitmečio. Išeitis nekantriesiems – jų pasidauginti auginiais (galima ir skiepyti). Reikėtų tiesiog nupjauti auginį su dviem trimis lapais nuo jau vaisius vedančio krūmelio. Pasodintas į lengvą žemę, nuolat laistomas bei purškiamas jis veikiausiai jau po kelių savaičių įsišaknys.

Beveik visi vaisius vedantys kambariniai augalai mėgsta labai ryškų apšvietimą. Taip pat jiems patinka šiluma – daugeliui ji reikalinga ištisus metus. Išimtis – citrusai: žiemą jiems reikia vėsesnės maždaug 12 - 15°C temperatūros (antraip, šansų, kad augalas ims krauti pumpurus mažėja). Taip pat visi šie augalai mėgsta būti purškiami. Jie laistomi gausiai, tik žiemą kiek mažiau. Visiems jiems tinka lengvos, bet derlingos žemės mišiniai. Citrinmedžius paprasčiausia tręšti specialiomis trąšomis, tačiau ir jiems, ir kitiems egzotiniams augalams tiks ir kitokios mikroelementų turinčios trąšos. O pavasarį juos visus reikėtų nugenėti – išstypęs į šonus augalas (ypač sparčiai auga avokadai) ne tik prastokai atrodo, bet ir nekrauna žiedų.

Mangamedžių šaknys labai jautrios, tad jis nepakenčia persodinimo. Išeitis – sodinti augalą į plastmasinį vazonėlį, o persodinti jį atsargiai, neliečiant šaknų, prakirpti.

Bananai užauga iki poros metrų aukščio – reikia turėti omenyje, kad jiems prireiks nemažai vietos. Atsivedęs vaisių, o kartais ir peržiemojęs bananas nuvysta – nieko baisaus, netrukus jis išleis naujų lapų. Melionmedžiai, iš kurių išaugs papajų, namie taip pat užima nemažai erdvės.

Avokadai, mangamedžiai, bananai net ir tinkamai prižiūrimi Lietuvoje žiedus krauna ir vaisių atveda retai. Citrusiniai – daug lengviau, bet ir jų už skanumą negalima girti.