Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

10 priežasčių, kodėl gėlės nežydi

Pasitaiko, kad gėlė gražiai auga, džiugina gražiais lapais, bet vis nekrauna pumpurų. Kokios gali būti priežastys?

  1. Gėlė žiemą prastai „miegojo“. Dauguma žydinčių augalų nuo rudens per žiemą turi ilsėtis ir kaupti jėgas, kad po to galėtų sukrauti žiedus. Ramybės laikotarpiu jie turėtų stovėti vėsioje patalpoje negausiai laistomi. Ramybės periodas ypač svarbus anturiams, brunfelsijoms, hortenzijoms, kamelijoms, kalijoms, kinrožėms, katilėliams, pasifloroms, streptokarpams.
  2. Trūksta šviesos. Daugumai žydinčių augalų reikia ryškios išsklaidytos šviesos. Jeigu jūsų namuose yra langas į rytus ar vakarus, tai jo palangė šviesą mėgstantiems augalams tinka labiausiai. Kai trūksta šviesos, žiedų nekrauna achimenės, andeniumai, begonijos, kalankės, kinrožės, pelargonijos, beloperonės, brunfelsijos, eustomos.
  3. Trūksta arba per daug trąšų. Žydintiems augalams pražysti gali sutrukdyti trąšų stoka arba per gausus jų maitinimas. Kad krautų pumpurus, daugeliui gėlių reikia trąšų, kurių sudėtyje yra fosforo.
  4. Netinkama žemė. Tai dar viena priežastis, dėl kurios gėlės gali nežydėti. Norint jos išvengti, reikėtų rinktis specialią tam tikros rūšies augalams skirtą žemę. Ant žemės mišinių pakuočių yra nurodomas rūgštingumas. Daugeliui pakanka mažo rūgštingumo žemės – pH 5,5 – 6,5. Rūgštesnės žemės mišinys (pH 4,5 – 5,5) labiau tinka azalijoms, anturiams, gardenijoms, kamelijoms, fuksijoms.
  5. Netaisyklingas persodinimas. Žydintiems augalams gali nepatikti per mažas ar per didelis vazonas, persodinant pažeistos šaknys.
  6. Sausas oras. Kai įjungiamas patalpų šildymas arba karštomis vasaros dienomis, kai temperatūra siekia daugiau nei 22 °C, nepamirškite apipurkšti augalų, kurie mėgsta drėgmę.
  7. Netinkamas laistymas. Gėlei sukrauti pumpurus gali trukdyti drėgmės trūkumas arba laistymas vandeniu, kuriame didelis chloro ir geležies kiekis.
  8. Netaisyklingas genėjimas. Mirta, fuksija, galenis, gražiausiai atrodo genėti, bet žiedais šie augalai pasipuoš tik išsišakoję. Taigi teks apsispręsti, ko labiau norite.
  9. Užpuolė kenkėjai. Kai gėlę smarkiai pažeidžia tripsai ar baltasparniai, ji ne tik blogiau auga, bet ir nekrauna pumpurų.
  10. Nesulaukė tinkamo amžiaus. Kai kurie augalai pirmą kartą pražysta tik sulaukę tam tikro amžiaus. Pavyzdžiui, klivijos, echmėjos žydi tik nuo ketverių metų. Kad žydintys augalai pražystų, visada reikia atsižvelgti į visus konkrečius to augalo poreikius. Tiesa, reikėtų prisiminti, kad peržydėjusius žiedus reikia nuskinti ar nukirpti, tuomet gėlės lengviau kraus naujus, be to, į džiūstančius stiebus gali įsimesti ligos.