Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

Kovojame su drėgme ir pelėsiu vonioje

Aplinkoje veikianti drėgmė atskiroms patalpos dalims gali padaryti daug žalos ir nesugrąžinamai sugadinti patalpą. Drėgmės veikiamų patalpų apdailai dažniausiai naudojamos keramikos plytelės. Tačiau jos neapsaugo patalpos dalių nuo vandens prasiskverbimo. Siekiant išvengti vandens (kuris biologinių požiūriu ne visada yra švarus; kartais vandenyje yra ištirpusių kenksmingų substancijų) sukeltos žalos – pelėsio atsiradimo, būtina naudoti deramai parinktas siūlių tarp plytelių užtaisymo medžiagas. Atminkite – pelėsis ne tik estetinė problema. Pelėsis gali sukelti daugybę sveikatos sutrikimų susijusių su plaučių ligomis bei alergija.

mold-in-bath-shower-roomVentiliacija

Kovojam su drėgme vonioje

1. Nustatom, ar reikalinga papildoma ventiliacija.

Jei Jums išsimaudžius garais pasidengia veidrodis, ant sienų atsiranda kondensatas – tai požymiai, kad Jūsų vonioje yra drėgmės perteklius. Šios problemos esmė – nepakankama ventiliacija.

Tai pravers!

Visų pirma reikia patikrinti ar yra trauka ventiliacijos kanale. Senas patikrintas būdas: palaikykite ties ventiliacijos grotelėmis žiebtuvėlį ar degančią žvakę. Jei liepsna iš karto palinko apie 45 laipsnius ir dar žemiau – viskas gerai. Jei ji tik vos, vos plazda, ar vertikali ir niekaip nereaguoja ją priartinus prie angos, reiškia traukos nėra. Gal darydami remontą uždarėte kanalo ertmę? Pabandykite išvalyti ar atidengti ventiliacijos angą bei kanalą.

2. Anga po durimis.

Nedidelėms patalpoms vėdinti galima po durimis padaryti 2 mm angą – ji padės geriau cirkuliuoti orui, baldai taip smarkiai nedrėks, o veidrodžiai nepasidengs garais.

3. Anga nepadeda – reikia ventiliatoriaus.

Numatyti, kokio galingumo jis turėtų būti, reikia pagal tokią schemą:

patalpos plotą padauginam iš 6 (jei vonia naudojasi 1-3 žmonės) arba iš 8 (jei daugiau, kaip 3 žmonės). Tai reiškia, kad standartiniam 7 kv. metrų plotui, jei šeima iš 2-3 žmonių, reikia 110 m3/val. galingumo ventiliatoriaus, ir 150 m3/val. – didesnei šeimai.

Labai galingo ventiliatoriaus montuoti neverta: vonioje švilpaus vėjas! Dažniausiai standartinių butų voniose naudojami pakabinami ant sienos ašiniai ventiliatoriai. Tai patogus mechanizmas, turintis atgalinį vožtuvą, neleidžiantį orui grįžti į patalpą.

4. Jei vonia labai didelėmontuojame oro cirkuliavimo sistemą

Tokiu atveju teks įrengti papildomą ventiliacinį kanalą. Tai patikima tik specialistams. Jei vonia didesnė nei 15 kv.m, reikės montuoti radialinį ventiliatorių. Juos įstato išorėje, o vamzdžius paslepia po pakabinamomis lubomis. Privačiuose namuose kaip kanalus galima panaudoti nebenaudojamų krosnių ar dūmtraukių angas.

Koks čia triukšmas?

Ventiliatoriai turi daug privalumų. Bet yra ir vienas didelis trūkumas: jie labai garsiai veikia. Dauguma vartotojų sujungia „vėjelio“ paleidimą kartu su šviesos jungikliu. Iš vienos pusės, patogu. O antra vertus, užsukus naktį į vonią ar tualetą, jus rizikuojate ventiliatoriaus triukšmu prikelti namiškius.

Nutildyti“ ventiliatorių galima:

a) padengus oro šachtą garsą slopinančia medžiaga.

b) pastačius triukšmo slopintuvą. Jį montuoja už ventiliatoriaus.

Svarbu!

Saugus ventiliatorius:

  • ant modelio turi būti nurodyta, kad jis skirtas drėgnai aplinkai;

  • patartina pirkti ventiliatorių, naudojanti iki 24V įtampą;

  • jis privalo turėti elektros apsaugą.

Glaistas siūlėms

Kam reikalingos siūlės tarp plytelių? Kodėl reikia glaistyti siūles tarp plytelių specialiais glaistais?

Vienas iš svarbiausių glaisto kriterijų – užglaistytos siūlės estetinis vaizdas, mažas vandens įgeriamumas bei atsparumas pelėsiui. Daugumoje atvejų naudojami cementiniai glaistai. Kokybiškų glaistų gamintojai gali pasiūlyti platų glaistų asortimentą skirtingoms eksploatavimo sąlygoms bei pateikti šių glaistų dešimtis įvairiausių spalvų. Įsirengiant patalpas pastoviai veikiamas drėgmės, rekomenduojama naudoti glaistus:

  • Elastingus, dar žymimus kaip „flex“ ar „superflex“;

  • Vandens neįgeriančius, dar žymimus kaip „aquastatic“;

  • Atsparius pelėsio atsiradimui, dažnai žymimus kaip „mikro protect“.

Hermetikai

Cementiniais glaistais neglaistomos siūlės tarp sienos ir grindų, sienų kampuose, tarp skirtingų pagrindų pvz. sienos ir vonios. Šiose vietose būtina naudoti elastingą hermetiką – silikoną. Didieji gamintojai gali pasiūlyti tos pačios spalvos glaistą bei silikoną. Čia taip pat svarbu naudoti tinkamą hermetiką atsparų pelėsio atsiradimui. Tai įvairaus tipo sanitariniai silikonai, kaip ir glaistai dažnai žymimi „mikro protect“.

Svarbu!

Žinokite jog glaistų ir hermetiko kaina visada bus daug mažesnė nei patalpos įrengimo kaina. Nepagailėkite kelių papildomų litų kokybiškiems ir tinkamiems glaistams ir hermetikams, nes rizikuojate daug brangesniu turtu bei savo sveikata.

Jei pelėsis jau įsiveisė

Pirmiausia reikėtų pašalinti drėgmės perteklių. Po to naudojant pelėsį naikinančias priemones sunaikinamas pelėsio grybas, valymo priemonėmis pašalinami pelėsio likučiai.

Svarbu!

Nepašalinus drėgmės pertekliaus, sunaikintas pelėsis vėl įsiveis.