Visi miestai
Visi miestai
Visi skelbimai
Visi skelbimai Transportas Nekilnojamasis turtas Statyba, remontas Viskas namams Telefonai Darbas, mokslas Technika Laisvalaikis Drabužiai Kompiuterija Verslas Viskas nemokamai Prekės vaikams

FLYlady namų tvarkymo sistema – moterų išsigelbėjimas

Namų šeimininkę daugelis įsivaizduoja kaip nuolat piktą bei nuobodžią moterytę, skarele perrištais arba bigudukais susuktais plaukais, vilkinčią suknelę su prijuoste ir kokias nors senamadiškas šlepetes. Tinkriausiai tokį namų šeimininkės vaizdinį suformavo pačios namų šeimininkės, nuolat pavargstančios tiek nuo darbų, tiek nuo rutinos. Jos užmiršta rūpintis savimi, visą dėmesį skirdamos tik keturiems namų namu tvarkymas, namu tvarkymo sistema, FLYlady, kaip efektyviai tvarkyti namus, tvarkakampams. Samdyti tarnaitę per didelė prabanga, o laiko skirti ne tik namams, bet ir sau taip pat norisi. Amerikietė Marla Silli rado išeitį, ji sukūrė sistemą FLYlady, kuri padeda nepervargti, sutvarkyti visus namų kampus ir dar skirti laiko sau. “Fly” angliškai reiškia musę, bet su musėmis ši namų tvarkymo sistema neturi nieko bendra ir FLY čia yra šifruojama kaip “finally loving yourself” (“pagaliau mylinti save”).

FLYlady sistemos kertiniai akmenys: zonos, rutinos ir kontrolinis žurnalas. Pirmiausia į zonas suskirstykite visą butą ar namą. Kiekvienos zonos tvarkymui skiriama viena savaitė. Tą savaitę atitinkama zona kuopiama iš pagrindų, o kitos sutvarkomos tik reikalui esant. Pavyzdžiui, jei šią savaitę skiriate svetainei, suplanuokite, ką kiekvieną dieną tvarkysite: pirmą dieną spintą, antrą dieną gal plausite grindis ar kilimą, trečią išvalysite svetainėje stovintį akvariumą ir t.t.

Rutinos yra darbai, kuriuos turėsite atlikti kasdien, pavyzdžiui, lovų klojimas, indų plovimas ir t.t. Pasistenkite rutinas padaryti nenuobodžiomis. Jei jau paklojote lovas, nusipraususi duše pasidarykite lengvą makiažą ar manikiūrą, gražiai apsirenkite, o jei suplovėte indus, pasimėgaukite kavos puodeliu ir šokoladu, po vakaro darbų, kai jau suguldote vaikus miegoti, paimkite į rankas mėgiamą knygą.

Paskutinis ir iš visų svarbiausias FLYlady atributas yra kontrolinis žurnalas, kuriame registruojami visi dienos darbai, svarbiausia informacija ir sudaromas darbų planas. Padalinkite savo kontrolinį žurnalą į tris dalis. Pirmame kasdien registruokite dienos darbų ir reikalų planus. Kiekvieną dieną pasirinkite po vieną pagrindinį užsiėmimą, pavyzdžiui, grindų plovimas, dulkių šluostymas, maisto pirkimas, skalbimas ir t.t. Greta jo pažymėkite ir smulkesnius dienos darbus. Tai gali būti spintos stalčių tvarkymas, gėlių laistymas ir pan. Antrame žurnalo skyriuje surašykite svarbiausius telefonus, adresus, svarbiausias datas, patiekalų receptus, pirkinių sąrašus. Trečias skyrius – jūsų asmeninis skyrius. Tai savotiškas jūsų dienoraštis, kuriame galite rašyti savo pastebėjimus, mintis ir citatas.


Naudodamosis šia sistema galėsite kuo puikiausia suplanuoti ne tik namų ruošos darbams, bet ir savo laisvalaikiui skirtą laiką. Na ir kas, kad beveik visą laiką praleidžiate namuose. Tik atsikėlusi ir atlikusi rutininius darbus, nusiprauskite duše, pasidarykite makiažą, gražiai apsirenkite, gal sugalvosite su drauge išlėkti apsipirkti. Grįžusi galėsite vėl kibti prie darbų, naudodamasi FLYlady sistema, kuri išmokys mylėti ne tik savo namus, bet ir save.